Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – Βάζει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών

Ξεκίνησε από χθες η διανομή του και στα Γιάννενα – Η τιμή ανά λίτρο τιμή κυμαίνεται πάνω από 1,15 ευρώ και σε πανελλήνιο επίπεδο είναι ακριβότερο έως 45%, σε σχέση με πέρυσι –  Επιταχύνονται οι διαδικασίες καταβολής του επιδόματος θέρμανσης

 

«Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών βάζουν οι τιμές εκκίνησης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες θα είναι ακριβότερες έως και 45% σε σχέση με πέρυσι.

Η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει πλέον αρκετά, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της χώρας και πολλά νοικοκυριά έχουν μείνει με άδειες δεξαμενές.

Έτσι, από 1,14 έως 1,17 ευρώ ανά λίτρο πωλείται από χθες το πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτη μέρα διάθεσής του.

Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν περίπου στα 0,75 ευρώ ανά λίτρο στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου, οπότε ολοκληρώθηκε η διάθεσή του, στα 0,95 ευρώ. Με λίγα λόγια η άνοδος σε σχέση με πέρυσι κινείται από 46% (σε σχέση την ίδια στιγμή πέρυσι) έως και 15% (στο τέλος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο). Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί στα 1,20 -1,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,30-1,35 στις νησιωτικές περιοχές.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» αλλά και της καταβολής σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης εντός του έτους, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται για τη φετινή περίοδο στα 168 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η πλατφόρμα εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος το επίδομα δίνεται σε όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων ή βιομάζας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε ουσιαστικά σε δύο δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου και τέλη Μαρτίου.

Ειδικά για τη φετινή σεζόν 2021-2022 τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης είναι αυξημένα έως και 68%, σε σύγκριση με το διάστημα 2020–2021, με δυνατότητα να το λάβουν περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ακίνητα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα. Για το λόγο αυτό και η συνολική δαπάνη για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης αυξήθηκε στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ ευρώ πέρυσι).

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής)  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ και υψηλότερο από 750 ευρώ.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

·  Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

· Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

– Σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο

– Σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα

– Σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα

Παράλληλα η ΔΕΠΑ προχωρά σε έκπτωση τουλάχιστον 15% στο φυσικό αέριο, για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε και η έκδοση των επιδοτούμενων λογαριασμών ρεύματος.

Στα Ιωάννινα

Χθες, ο α αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ιωαννίνων,  Θανάσης Παπαδόπουλος , ερωτηθείς υποστήριξε ότι οι αυξήσεις είναι υπαρκτές και μεγάλες αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται, όπως επεσήμανε, το ποσοστό των καταναλωτών που θα λάβουν επιδότηση.

Ωστόσο, η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα που αναμένεται να πλήξει τους περισσότερους σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για το ενδιαφέρον των καταναλωτών με την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Όπως είπε υπάρχει ζήτηση αλλά είναι περιορισμένη καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών  διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο «Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο και έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν ανεφοδιασμό επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου Να μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν».

Τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τους πρατηριούχους που γνωρίζουν και φυσικά να καθαρίσουν τον καυστήρα πριν προμηθευτούν και θέσουν σε λειτουργία τον λέβητα. «Όσο πιο καθαρός είναι ο καυστήρας τόσο καλύτερη απόδοση και φυσικά οικονομία στην τσέπη μας» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος ευχόμενος να μειωθεί η τιμή ώστε να αυξηθεί η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και συνολικά στα καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ