Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ – Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία

Το Σάββατο στα Γιάννενα ημερίδα με θέμα «Φυματίωση: από το εργαστήριο στη Κλινική πράξη»

 

Κάλεσμα συμμετοχής στους συναδέλφους τους γιατρούς προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της ημερίδας για την φυματίωση απηύθυνε το προεδρείο του Συλλόγου Ιδιωτών Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Μαρτίου στα παλιά σφαγεία, με ώρα έναρξης τις 10.30 το πρωί.

Σε συνέντευξη τύπου, η Μαρία Μανιάτη, η Βασιλική Λάζου και ο Θανάσης Κωστούλας αναφέρθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Φυματίωση: από το εργαστήριο στη Κλινική πράξη» που γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την φυματίωση και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεωρείται μια «παλιά» νόσος στην ουσία, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, παραμένει ένα μείζον πρόβλημα που εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία με ορατό κίνδυνο περαιτέρω όξυνσής του τα επόμενα χρόνια. Όσο για τη χώρα μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά μόνο καταγραφές και αυτό είναι αποτέλεσμα του συστήματος.

Αναλυτικότερα, η φυματίωση μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί ενώ τα φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. «Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου» ανέφερε η Μαρία Μανιάτη καλώντας πρωτίστως τους γιατρούς να παρακολουθήσουν την ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και φυσικά εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που θα βρεθεί στα Γιάννενα ενώ στις εναρκτήριες ομιλίες αναμένεται να τεθούν και τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας.

Η κα. Μανιάτη και η κα. Λάζου, τόνισαν την ανάγκη διαρκούς έρευνας και καταγραφής ώστε να μειωθεί ο όποιος κίνδυνος υπάρχει καθώς στη χώρα σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου η φυματίωση παρουσιάζει αύξηση.

Τέλος, όπως ανέφερε, στα πλαίσια της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορική αναδρομή σε Σανατόρια της Ελλάδας και στο Σανατόριο των Ιωαννίνων». Σημειώνεται, τέλος, πως η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ