ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Μέτρα για τους πληγέντες, συνεχείς αυτοψίες και καταγραφές

Συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, προχωρώντας σε δηλώσεις από τη Λάρισα, σχετικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, ισχυρίστηκε ότι, «ήδη μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής».
Ο κ. Τριαντόπουλος, κατά τη σχετική ενημέρωση τόνισε ότι, «το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα αρωγής, τέλη με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά και κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».
Προσπάθειες χωρίς τέλος
Την ίδια στιγμή και με τις προσπάθειες των διασωστών να συνεχίζονται για τον απεγκλωβισμό πολιτών στη Θεσσαλία αλλά και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, η πολιτική επικαιρότητα καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις δραματικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών και ό,τι αυτές έχουν ήδη αφήσει πίσω τους.
Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει από την Κυριακή τους 15 ενώ υπάρχουν ακόμη τρεις αγνοούμενοι. Ωστόσο η κατάσταση της κρισιμότητας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο πραγματικό της μέγεθος καθώς αυτό θα γίνει όταν τα νερά υποχωρήσουν κάτι που θα χρειαστεί αρκετές ακόμη ημέρες και κυρίως με την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν νέες βροχοπτώσεις.
Ήδη όμως εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, έχει ανέβει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που αναμενόμενα θα γίνει πιο έντονο το αμέσως επόμενο διάστημα με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιούν περιοδείες και επισκέψεις και στις πληγείσες περιοχές όπως όμως και στη ΔΕΘ.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα στο περιθώριο του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά έκανε λόγο για έναν τιτάνιο αγώνα αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών στη Θεσσαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με ιστορικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά.
«Όμως όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και τώρα, η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν το συντομότερο και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη δοκιμασία αυτή. Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που όπως λένε οι επιστήμονες δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Δεν είναι ώρα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών αλλά είναι ώρα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τώρα, είναι η ώρα της μάχης πολύ δε περισσότερο που υπάρχει και ο υγειονομικός κίνδυνος», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Η Μ. Τζούφη
Από την πλευρά της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη σε δήλωσή της απέδωσε ευθύνες για ολιγωρία και για αναποτελεσματική παρέμβαση στον κρατικό μηχανισμό και πρόσθεσε πως τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
«Δυστυχώς ακόμη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να δώσει κάποιες ενημερώσεις για τα προβλήματα που υπήρχαν και τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν όμως δεν εισακούστηκε. Θα πρέπει και η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ειδικά εκεί που αποδεικνύεται στην πράξη πλέον ότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια χωρίς να πιάσουν τόπο», σημείωσε.
Ο Γ. Τσίμαρης
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τσίμαρης από την πλευρά του στάθηκε στον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία.
«Η Κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και υπήρξε τεράστια ολιγωρία. Θα γίνει ο απολογισμός και η απόδοση των ευθυνών, όμως οφείλουμε όλοι να είμαστε κοντά για την έγκαιρη κα αποτελεσματική αποκατάσταση, για να μην επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα. Ως ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωσή μας κάναμε γνωστό πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες λόγω του υψηλού κινδύνου που υπάρχει όμως το υπ. Υγείας είναι αυτό που θα πρέπει να συνδράμει άμεσα και να διαθέτει αποκλειστικά εμφιαλωμένο πόσιμο νερό κα συσκευασμένα τρόφιμα στους πολίτες. Υπάρχει μία υγειονομική βόμβα στην περιοχή, που είναι έτοιμη να εκραγεί», ανέφερε ο κ. Τσίμαρης.
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ
Εξάλλου, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκε μετά από σχετική επικοινωνία, έθεσε όλο το μηχανισμό σε ετοιμότητα ενώ απευθύνθηκε με ανακοίνωση- κάλεσμα σε όλους τους μηχανικούς –μέλη του, να συνδράμουν στις αυτοψίες που θα γίνουν στη Θεσσαλία.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των μηχανικών προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση και να συνδράμουν μαζί με τους άλλους μηχανικούς του ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.
«Είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όλων των πολιτών που δοκιμάζονται. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια, επιχειρήσεις ενώ οι εκτάσεις έχουν εξαφανιστεί κάτω από τόνους νερού. Πρέπει να υποχωρήσει το νερό για να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση. Αυτή την στιγμή έχουμε πολλά ζητήματα ανοιχτά και πρέπει να κινηθούμε άμεσα γιατί υπάρχει και θέμα δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Τσίγκρος.
Συγκέντρωση ειδών πρώτης
ανάγκης στην Περιφέρεια
Ξεκίνησε και συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας αλλά και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.
Η αρμόδια διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη ξεκινήσει την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Όπως εξήγησε η διευθύντρια Δέσποινα Καμπούρη έχουν ήδη επικοινωνήσει και με εταιρείες προκειμένου και εκείνες να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν στέλνοντας μεγάλες ποσότητες καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της έμπρακτης συμπαράστασής της προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία, έχει θέσει στη διάθεση της όμορης Περιφέρειας τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να παρέμβουν όπου κριθεί ότι χρειάζεται η συνδρομή τους.
«Μαζεύουμε καθημερινά και στέλνουμε καθημερινά προκειμένου οι άνθρωποι εκεί να έχουν τα αναγκαία», είπε η κα Καμπούρη καλώντας όλους να ανταποκριθούν και για ακόμη μια φορά να βοηθήσουν όπως μπορούν.
Ανάμεσα στα είδη που είναι πρώτης προτεραιότητας είναι:
– Εμφιαλωμένο νερό
– Τρόφιμα μακράς διάρκειας, έτοιμα προς κατανάλωση (γάλατα, κονσέρβες, βρεφικές κρέμες, δημητριακά κ.α.)
– Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους
– Ρούχα ένδυσης γυναικεία, αντρικά και παιδικά
– Είδη προσωπικής και ατομικής υγιεινής όπως πάνες, σερβιέτες αλλά και φάρμακα και κρέμες και σπρέι για τσιμπήματα.
– Σπρέι για την αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας