«Τρομάζει» ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η εκτόξευση νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – Στο 50% η μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ήπειρο – Δύο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η εκτόξευση νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία με τριψήφιο αριθμό ατόμων να μπαίνουν για νοσηλεία, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μη τυχόν και έχουμε πάλι ασφυξία στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, προκαλεί ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων στις εξής περιοχές: Ιωάννινα, Κόρινθος, Λάρισα, Εύβοια, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάρος, Χανιά, Μεσσηνία, Αχαΐα και Θήρα.

Στο ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομακτικό». «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι. Ο κ. Αρκουμανέας  έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ο «χάρτης» των μεταλλάξεων

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 359 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 10 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 359 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 334 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 219 αφορούν στο στέλεχος Delta, 97 αφορούν στο Alpha, 16 αφορούν στο Βeta και 2 αφορούν στο Gamma. Εκ των 21 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι χθες έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 23.015 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.517 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.633 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 865 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 19.517 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,24%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,12%, το Delta με ποσοστό 2,00% και το Beta με ποσοστό 0,76% .

Από τα 2.633 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.471 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 49,11% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 21,23% στο Delta, 16,41% στο Alpha, 6,84% στο Beta, 0,15% στο C.36 και 0,11% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο Kappa, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι αυτή που κυριαρχεί και στην Ήπειρο όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία δεν έχουν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με αυτά που εκτάκτως είχαν ανακοινωθεί την Δευτέρα. Έτσι δεν έχουν προστεθεί νέα κρούσματα σε κανέναν νομό της Ηπείρου ενώ το ποσοστό της μετάλλαξης «Δέλτα» για την περιφέρεια υπολογίζεται στο 50% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Κρήτης για τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα για το ίδιο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση της Βρετανικής μετάλλαξης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, επιπλέον 2.604 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 5 θάνατοι ασθενών, ενώ 126 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 469.042 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.325 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.875 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Στην Ήπειρο χθες, είχαμε συνολικά 42 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 28 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έξι στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, πέντε στην Π.Ε. Πρέβεζας και 3 νέα κρούσματα είχαμε στην Π.Ε. Άρτας.

Υποχρεωτικά τεστ

Από την άλλη, δύο υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από δω και πέρα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται σε τουρισμό και εστίαση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποιον θα βαραίνει το κόστος του rapid test.

Με τη σειρά της, για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τη σημαντική επιβάρυνση του ιικού φορτίου στα νησιά και την αύξηση των νοσηλειών ενημέρωσε χθες το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους χθες. «Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως κατά 11%, ενώ στην Ευρώπη κατά 28%. Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Στη χώρα μας παρατηρείται μία ύφεση της επιδημικής αύξησης την τελευταία εβδομάδα. Η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία διασποράς όπως φαίνεται από τα στοιχεία», είπε.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι σήμερα τα 26 έτη, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 40 ετών, ανέφερε.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την Α» που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

«Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ, ενώ επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή η αυξημένη ροή ασθενών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε αύξηση των νοσηλειών χωρίς αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολή του εμβολιασμού από Σεπτέμβρη για τους ενηλίκους. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα πίεση στους ΕΣΥ», υπογράμμισε. Το 99% των διασωληνωμένων αφορά είτε ανεμβολίαστους είτε μερικώς εμβολιασμένους.

Η επιτροπή συστήνει όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, να μην εφησυχάζουν από αρνητικό self test, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους και να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

Στη Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα

Τέλος, τη φιλοσοφία της κυβέρνησης αποτυπώνει η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Πρώτον, «πιέζει» για την αύξηση του εμβολιασμού μέσω διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων. Δεύτερον, περιλαμβάνει ένα οριζόντιο μέτρο, αυτό της επίδειξης πιστοποιητικού σε ολόκληρο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χωρίς τον κίνδυνο απόλυσης, ώστε να δρομολογήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού. Τρίτον, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν περιλαμβάνει, πλην των γνωστών, άλλες επαγγελματικές ομάδες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως εάν οι πολίτες εμβολιαστούν αυτοβούλως, δεν πρόκειται να ισχύσει η υποχρεωτικότητα σε άλλους κλάδους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν, ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση του μέτρου της άδειας άνευ αποδοχών, και όχι η «τιμωρία» των αρνητών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι νοσηλευτές στην πλειονότητά τους θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς δεν θα είναι εύκολο να στερηθούν επί μακρόν μισθό και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Ουσιαστικά, όπως λέγεται, η τροπολογία λειτουργεί ως «παράδειγμα», εξ ου και αναφέρεται ρητώς πως θα επανεξεταστεί το πλαίσιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Ειδικότερα, η τροπολογία περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη. Το ένα σκέλος έχει να κάνει με την οριζόντια υποχρεωτικότητα για εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές υγείας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η πρώτη κατηγορία πρέπει να κάνει το εμβόλιο έως τις 16 Αυγούστου με τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας έχουν περιθώριο έως την 1η Σεπτεμβρίου, επίσης με τουλάχιστον μία δόση.

Όπως ορίζει η τροπολογία – που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος –, η υποχρεωτικότητα αφορά το εξής προσωπικό: ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό, που εργάζεται σε: διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές

Νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα με ημερομηνία έως τις 16 Αυγούστου, εξειδικεύεται για όσους εργάζονται σε: κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, στέγες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, κλειστές δομές των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων, οικοτροφεία, ειδικά ιδρύματα, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία, προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας