«Βουνό» τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Αλ. Καχριμάνης: «Έντεκα περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και οι… πέτρες βγάζουν νερό!» – Πιθανή επίσκεψη στην Ήπειρο, την ερχόμενη εβδομάδα, από τον νέο αν. υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα – Άμεσες οι παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας

 

«Βουνό» παραμένουν τα προβλήματα σε όλη την Ήπειρο, από την έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρά τις συνεχείς και άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτική Προστασία.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με τον οποίο είχε προηγηθεί επικοινωνία για τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την κακοκαιρία.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας, ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί την Ήπειρο, εγκαινιάζοντας την περιοδεία του ανά την Ελλάδα.

«Έχουμε κηρύξει έντεκα περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και είναι φυσικό, όταν σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος που μετά από τόση βροχόπτωση και λιώσιμο χιονιών και “οι πέτρες βγάζουν νερό”, να έχουμε προβλήματα σε δρόμους τα οποία θα αποκαταστήσουμε. Αν όμως δεν είχε γίνει τόση δουλειά σε όλη την Ήπειρο, από την Πολιτική Προστασία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα ήμασταν και η οποία δεν  θα διέφερε σε τίποτε από άλλες περιοχές της Ελλάδος  στις οποίες προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε με την ευκαιρία όλους όσοι εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

«Εμείς στην Ήπειρο έχουμε την τύχη – να μη πω την καλύτερη, αυτό μας το είπαν άλλοι – να έχουμε πολύ καλή οργάνωση στην Πολιτική Προστασία. Χρησιμοποιούμε άτομα που έχουν μηχανήματα σε κάθε Δήμο και έτσι επεμβαίνουμε άμεσα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δούλεψαν προχθές και τη νύχτα με υπεύθυνο τον κ. Δ. Μαυρογιώργο. Δεν βρίσκεις σήμερα εύκολα περιοχές της Ελλάδος που δουλεύει τόσο καλά η Πολιτική Προστασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πλέον απαραίτητες νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια – που πρόσφατα έχει αναλάβει στη σχετική αρμοδιότητα – έχει προγραμματίσει εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά τη μελέτη για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τα έργα που προγραμματίζονται σε Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα (με μελέτη του Δήμου), ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στο ρέμα Μπούση της Άρτας. «Το ρέμα Μπούση είχε 40 χρόνια να καθαριστεί και το καθάρισε πέρυσι η Περιφέρεια και αυτό βοήθησε στις τελευταίες πλημμύρες και πλέον θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης», υπογράμμισε.

Το εργοτάξιο του Δ. Ιωαννιτών

Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα για την απομάκρυνση βράχων στην περιοχή της Καστρίτσας, από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, έγινε γνωστό πως η ανταπόκριση του εργοταξίου του Δήμου υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.

Και ήταν άμεση τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε αρκετές άλλες που χρειάστηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Την Τρίτη υπήρξε όντως κατάπτωση βράχου στην περιοχή της Καστρίτσας, ο οποίος απομακρύνθηκε άμεσα από τρακτέρ που περνούσε από το σημείο.

Στη συνέχεια κινήθηκαν μηχανήματα του Δήμου τα οποία καθάρισαν τον δρόμο ενώ ταυτόχρονα παρενέβησαν και σε άλλες περιπτώσεις όπου είχαν καταγραφεί καταπτώσεις, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας. Το εργοτάξιο του Δήμου και η πολιτική προστασία παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα.

Στη Θεσπρωτία

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στα παραποτάμια χωριά του Καλαμά στη Θεσπρωτία και κυρίως στον παραγωγικό κάμπο της περιοχής.

Αυτή τη φορά η τρίτη πλημμύρα σε διάστημα 10 ημερών, δεν άφησε τίποτε στο διάβα της, βυθίζοντας στο νερό και τη λάσπη εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τους καλλιεργητές, τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, σε μία από τις ελάχιστες περιοχές της Θεσπρωτίας, όπου νέοι σε ηλικία άνθρωποι παραμένουν στον τόπο τους και ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή και όχι με τον τουρισμό.

Αυτή τη φορά όμως, οι πληγέντες δε δείχνουν διάθεση να μείνουν ξανά με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν απλώς τις αποζημιώσεις, εάν και όποτε αυτές δοθούν, αλλά αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Έτσι, την Τρίτη στην Κορύτιανη πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των Κοινοτήτων της περιοχής και των ΤΟΕΒ, που κατέληξε στη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου, που θα αναλάβει στο εξής την εκπροσώπηση των πληγέντων, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα και τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ioannina TV, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρυσέλλας Φιλιατών, Ευάγγελος Σοκόλης, να μειωθούν στο ελάχιστο.

«Δυστυχώς, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως είδηση, δεν είναι, γιατί είναι μία συνήθεια πολλών ετών για εμάς, που απλώς περιμένουμε να συμβεί, σχεδόν εθιμοτυπικά.

Στο ψήφισμά τους, οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των φορέων ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις για το αν υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του θυροφράγματος, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη λειτουργία, ποιος έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα καθαρισμού της κοίτης του Καλαμά, αλλά και εάν υπάρχει συντονισμός μεταξύ φορέων για τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ώστε να αποτρέπονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσπρωτία.

Στη Βουλή οι πλημμύρες

Εν τω μεταξύ, οι πλημμύρες του Καλαμά έφτασαν και στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, Μ. Κάτσης, Ολ. Γεροβασίλη, Μερ. Τζούφη και Κων. Μπάρκας.

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ρωτούν για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Ήπειρο, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Με την Ερώτηση, ζητούν από τους Υπουργούς να ενημερώσουν αρμοδίως για το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της κοίτης του Καλαμά και για την διαχείριση των θυροφραγμάτων του φράγματος Ραγίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ύστερα από τις καταστροφές, οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμοδιότητα.

Επιπλέον ζητούν σαφείς απαντήσεις για το αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας