Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Τα βλέμματα όλων στο κοίτασμα των Ιωαννίνων

Ο υπουργός αποκάλυψε πως οι έρευνες από την Energean για κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή μας έχουν ολοκληρωθεί και το 2023 θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση – Κ. Σκρέκας: «Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια»

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση, όχι μόνο για τα Γιάννενα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, μια είδηση που από το πρωί της Παρασκευής αποτελεί το πρώτο θέμα της επικαιρότητας στην Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean για το κοίτασμα των Ιωαννίνων και μάλιστα θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση, σε στεριά, το 2023.
Ωστόσο, η σημαντικότερη δήλωση του Κ. Σκρέκα, έχει να κάνει με το ότι σύμφωνα με τον ίδιο, το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδας, εφόσον επαληθευθεί από τα πραγματικά δεδομένα, για δέκα έτη.
«Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», είπε.
Κληθείς να απαντήσει πόσο μεταφράζεται σε χρήματα αυτό, είπε ότι εξαρτάται από τις τιμές του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, τα έσοδα – τα οποία εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο – που προσδοκά το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.
«Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές» συνέχισε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.
Παράλληλα και σε ότι αφορά τα κοιτάσματα της Κρήτης ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι εφόσον είναι ικανοποιητικά  τα σεισμικά δεδομένα, θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.
«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος για οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει γιατί εφόσον έχουμε τέτοιο πλούτο δεν έγιναν όλα αυτά νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει έρευνες σε πέντε περιοχές, σε πέντε θαλάσσια οικόπεδα. Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές. Από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές».
Όπως είπε, οι προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών είχαν ξεκινήσει πριν την ενεργειακή κρίση. «Υπήρχε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, οπότε και μηδενίστηκαν σχεδόν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Γι αυτό το λόγο η TOTAL αποχώρησε… και η ExxonMobile είδε την ευκαιρία, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.
Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία. «Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε μάλιστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ