Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΦΜ

Οι απάτες με τον ΦΠΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής φορολογικής αρχής αλλά και των αρχών της Ε.Ε.

Κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 130 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από απάτες «επιχειρηματιών» που σύστησαν επιχειρήσεις με μοναδικό σκοπό να υφαρπάξουν χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Για αυτό το λόγο άλλωστε οι φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. Οι απάτες στον ΦΠΑ όπως προαναφέρθηκε είναι το μείζον πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ε.Ε. Στο επτάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 109 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 98 περιπτώσεις στις οποίες απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων. Το ποσοστό παραβατικότητα έφτασε στο 89,9%.

Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από έρευνες για απάτη στο Φ.Π.Α. και βεβαιώθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 16,64 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς οι ιδιοκτήτες των εταιρειών είναι απίθανο πλέον να βρεθούν. Μάλιστα μόνο τον Ιούλιο, σε 18 ελέγχους μπλόκαρε 16 ΑΦΜ. Στο σύνολο του περυσινού έτους οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 178 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ και βρέθηκαν παραβάσεις στις 139 με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 81,5%.

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ