Οκτ
11

ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - Πιο κοντά η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες
Εκτύπωση

Βούληση της κυβέρνησης η αναβάθμισή τους μέσα από ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο - Αλ. Καχριμάνης: «Αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει οι φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες» - Ποιες οι αντιδράσεις των εργαζομένων

 

Το μείζον ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τίθεται και πάλι, μέσω της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την πραγματοποίηση μιας ημερίδας για το μέλλον των Φορέων.

 

Στην ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, την Τετάρτη, συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναδείξει διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που διαπιστώνονται στην Ήπειρο, στην οποία, όπως είπε, το 50% του εδάφους της είναι ενταγμένο σε καθεστώς προστασίας Natura, ενώ στα όρια της δραστηριοποιούνται πέντε Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, στην ημερίδα, φάνηκε πως κερδίζει έδαφος, η πρόταση που εκφράστηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η οποία μεταφέρθηκε στην ημερίδα από τον Αλ. Καχριμάνη.

Συγκεκριμένα, έναν μήνα μετά από την πρώτη αναφορά σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης στις περιφέρειες της χώρας και όπως φάνηκε από την εισήγηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη στην εκδήλωση, η πρόταση αυτή υιοθετείται από την πολιτική ηγεσία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς είναι γνωστά και διαχρονικά για τον κ. Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η αναβάθμισή τους μέσα από ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι αρκετές φορές υπήρξε συνεργασία, άλλες με θετικό και άλλες με αρνητικό αποτέλεσμα και πρότεινε οι Φορείς να τεθούν υπό την εποπτεία των Περιφερειών, διατηρώντας τη διοικητική τους αυτοτέλεια.

«Μέχρι σήμερα πολλές φορές επιτυχώς, άλλες φορές ανεπιτυχώς είχαμε συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων», πρόσθεσε επισημαίνοντας και το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά η λίμνη Παμβώτιδα δεν εμφάνισε πλαγκτόν.

«Οι Φορείς δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό έχει τεράστια ανασφάλεια. Θεωρώ ότι αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει να φτιάξει τους φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες. Το προσωπικό να υπάγεται στις Περιφέρειες και έτσι να βοηθάνε στο γίγνεσθαι της περιοχής χωρίς ακρότητες. Πρέπει να καταλαβαινόμαστε Τα ήμερα συνυπάρχουν με τα άγρια, έτσι τα έχει ορίσει η φύση. Και να είμαστε λογικοί και να ψάχνουμε σωστά την αειφορία και όχι με αυτά που μας έχουν περάσει στο μυαλό μας», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Ακόμη, μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε και έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ήταν:

- Η αναγκαιότητα παράτασης για τις ενστάσεις στους Δασικούς χάρτες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στις δηλώσεις που γίνονται στο Κτηματολόγιο

- Η ρίψη της εμπορεύσιμης μαύρης πεύκης μόνο στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου

- Η ενεργειακή αυτοτέλεια των ΤΟΕΒ

- Η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από Δασαρχεία για έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Οι εργαζόμενοι

Από την άλλη, ισχυρή παρουσία στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα είχαν και οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας που εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους, τους συντονιστές και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Όπως μετέφερε μιλώντας στο Ioannina TV ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Μιχ. Βάκκας, δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που διατυπώνεται μία παρόμοια εισήγηση, η οποία όμως απέχει μακράν από το χαρακτηριστεί πρόταση για το μέλλον της λειτουργίας των Φορέων από τη στιγμή που η συζήτηση γίνεται αποσπασματικά.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε, οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των Φορέων αλλά και των ίδιων ως Νομικά Πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση.

«Καταρχάς το έχουμε επισημάνει από την αρχή ότι η πιθανότητα αυτή είναι αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της αυτοδιοίκησης.

Είναι παραπλανητικό να γίνεται συζήτηση για αποτυχία του μοντέλου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, τη στιγμή που αυτό το μοντέλο δεν ενισχύθηκε ποτέ από το κράτος, για να λειτουργήσει όπως προβλέπεται.

Ούτε οι χρηματοδοτήσεις δόθηκαν, ούτε τα προβλήματα με την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίστηκαν, ούτε τα εργαλεία δόθηκαν στους Φορείς για να κάνουν το σχεδιασμό και να υλοποιήσουν τις δράσεις τους», σημείωσε ο κ. Βάκκας προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τον Σύλλογο των Εργαζομένων συνάντηση και ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία για τις προθέσεις της.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος