Μαρ
24

ΚΑΝΑΛΑΚΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - Κάτοικοι και φορείς μετρούν τις «πληγές» από τον σεισμό
Εκτύπωση

96 σπίτια χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα στον Δήμο Πάργας– Η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, ζητά από την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή από την Περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους, των ζημιών που έγιναν στους Δήμους Πάργας και Σουλίου, από τον σεισμό των 5,6 ρίχτερ της Παρασκευής, προς Σάββατο.

«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμους Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές», ανάφερε ο Περιφερειάρχης κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών με το Προεδρείοτ ης ΚΕΔΕ, με την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα.

Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους.

Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν 43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.

Μη κατοικήσιμα χαρακτηρίζονται:

- 85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3).

- 4 επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3) Αχερουσίας (1)

- 2 Δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Σκεπαστού (1).

- 5 Αποθήκες- στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Καστριού (1), Κορώνης (1), Σταυροχωρίου (2).

Παράλληλα, με χθεσινό έγγραφό της η Διεύθυνση Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αιτήματα των ανωτέρω Δήμων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι περιοχές:

Α. Δήμος Σουλίου: Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας.

Β. Δήμος Πάργας: Το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου

Γ. Δήμος Πρέβεζας: Τις Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου

Δ. Δήμος Ηγουμενίτσας: Τις Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και της Ηγουμενίτσας

Ε. Δήμος Δωδώνης: Τις Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών

Η καταγραφή

Εν τω μεταξύ, με το φως της ημέρας το Σάββατο, άρχισε ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων Πάργας και Σουλίου αποκατέστησαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή κ.α. που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.

Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.α., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται, έχοντας καλέσει και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή. Επίσης υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι- Γλυκή.

Επίσης από το πρωί του Σαββάτου, ο Περιφερειάρχης είχε ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, ως και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, αναφέρεται στις ζημιές στο Καναλάκι, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παροχή τεχνικής βοήθειας, όποτε του ζητηθεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Σεβόμενοι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, με έμπειρους συναδέλφους, στην αποτίμηση της κατάστασης και την εκτίμηση των προκληθεισών βλαβών. Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά ταυτόχρονα προτείνουμε στους κατοίκους που τα κτίρια τους παρουσιάζουν σημαντικές ρωγμές, να απευθυνθούν σε συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς, που θα εκτιμήσουν σε πρώτη φάση, αν είναι δυνατή η χρήση τους, μέχρι την απόσβεση του σεισμικού φαινομένου».

Οι δήμαρχοι Πάργας

και Πρέβεζας

Για τα προβλήματα στο Καναλάκι, αλλά και σε πολλά χωριά από τον σεισμό των 5,6 ρίχτερ, μίλησε χθες και ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς.

«Πολλά σπίτια και υποδομές στην κοινότητα Φαναρίου έχουν ζημιές. Το πρωί του Σαββάτου είχαμε το πρώτο συντονιστικό συμβούλιο για να διαχειριστούμε το θέμα. Ήρθε κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο. Παράλληλα με τις αυτοψίες, προχώρησε και η σύσταση τηλεφωνικού κέντρου, ώστε να δεχόμαστε αιτήματα για βοήθεια. Είναι δύσκολο, αλλά όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων βοήθησαν, καθώς και εθελοντικές ομάδες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό. Στις δύο μέρες που έγιναν οι σεισμοί, σημειώθηκαν ζημιές σε 140 κτίσματα τα 2/3 των οποίων είναι μη κατοικήσιμα», είπε ο κ Ζαχαριάς.

«Οι πολίτες που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, έχουν πάει σε ξενοδοχεία η σε ενοικιαζόμενα δωμάτια γιατί θέλουμε εξαιτίας και της κατάστασης να μην είναι όλοι μαζί. Είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών και με την περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είμαστε κοντά στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάς.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος που επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο αναμένονται και εκεί τα κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου που θα κάνουν την καταγραφή ενώ σημαντικά ζητήματα έχουν διαπιστωθεί σε οικίες, εκκλησιές και νεκροταφεία. «Δεν έχουμε σοβαρά θέματα εντός της πόλης της Πρέβεζας. Τα περισσότερα προβλήματα τα έχουμε σε ορεινές περιοχές. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν σαφή εικόνα ενώ σε όποια σπίτια υπάρχουν θέματα θα επέμβουμε» είπε, μεταξύ άλλων.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος