ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ – Ορατός ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των Δήμων

Μείζον ζήτημα η αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τους δήμους, ώστε και να αντιμετωπίσουν την οικονομική λαίλαπα και να μην χρειαστεί να μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στους δημότες

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει για την βιωσιμότητα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων, κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με τις αυξήσεις σύμφωνα με την ΚΕΔΕ να κινούνται στο 100% στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στο 75% στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Όπως σημειώθηκε και χθες μέσα από το πρώτο θέμα του «Α», η αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τους δήμους, ώστε και να αντιμετωπίσουν την οικονομική λαίλαπα και να μην χρειαστεί να μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στους δημότες αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης

της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των αναπλ. υπουργών Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκη αντίστοιχα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου να τονίζει ότι αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των δήμων, πολλοί από αυτούς θα καταρρεύσουν άμεσα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως έχει υπολογιστεί το κόστος ταφής σε περίπου 80 εκ. ευρώ, ενώ το ενεργειακό κόστος στα 270 εκ. ευρώ, με το σύνολο των 350 εκ. ευρώ να αποτελεί τον επιθυμητό στόχο κάλυψης σε ένα «δύσκολο δημοσιονομικά και αβέβαιο περιβάλλον» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ εστιάζει στα εξής σημεία:

– Άμεση κάλυψη του 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, για να βγει η σχολική χρονιά θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη μία (πέμπτη) δόση σχολικής ΚΑΠ ή 31% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ.
– Άμεση απόδοση μίας (1) δόσης ΚΑΠ προκειμένου να καλύψουν οι δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο (2) δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
– Στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας με δέσμευση από την πλευρά των ΔΕΥΑ για διατήρηση του σημερινού τιμολογίου.
– Ρύθμιση απόδοσης ανταποδοτικών τελών από εταιρίες ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Υπενθυμίζουμε ακόμη πως την Πέμπτη, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, με την οποία ζητείται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να καλυφθεί το 100% του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος.

«Μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο  πολλοί αγρότες – κτηνοτρόφοι να βρεθούν με τεράστια χρέη  και χωρίς ρεύμα καθώς δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Οι ιδιώτες πάροχοι

Ένα επίσης σημαντικό θέμα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των οφειλών προς τους δήμους, από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, που δεν καταβάλλουν όσα εισπράττουν για λογαριασμό των δήμων.

Υπάρχουν καθυστερήσεις πλέον του ενός έτους, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται κάποια κύρωση για τις εταιρείες αυτές, παρότι η ΚΕΔΕ τονίζει, ότι η παρακράτηση των δημοτικών τελών, αποτελεί υπεξαίρεση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το κράτος.

«Τουλάχιστον στον δήμο Ζίτσας οι οφειλές που υπάρχουν είναι μικρές και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και η Οικονομική Υπηρεσία ελέγχουν καθημερινά ώστε να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν μεγάλα χρέη προς τον δήμο, που όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, δεν αποπληρώνονται. Αποτελεί ωστόσο πολιτική απόφαση του δήμου Ζίτσας, ότι όσο μεγάλο κι αν είναι το επιπλέον κόστος που καλείται να καταβάλλει, δεν πρόκειται να το μετακυλήσουμε στους δημότες», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.