ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ – Αμείωτη οδύνη, δεκάδες ερωτήματα δίχως απάντηση

Μήνυμα για δικαίωση των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, έστειλαν και από τα Γιάννενα, χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών – Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια μνημείου στη Λάρισα, τα ονόματα των 57 νεκρών γράφτηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

 

Χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, μαθητές, συλλογικότητες, απλοί πολίτες, συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης στα Γιάννενα, για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πορείες των τελευταίων – πολλών – ετών στα Γιάννενα οι πολίτες που συμμετείχαν έστειλαν το δικό τους μήνυμα για δικαίωση των 57 συνανθρώπων μας που χάθηκαν την 28η Φεβρουαρίου του 2023.

Τα δάκρυα των συγγενών των θυμάτων δεν έχουν στεγνώσει. Στα αυτιά τους ηχούν τα ουρλιαχτά των παιδιών τους, των μανάδων τους, των πατεράδων τους την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες που είχαν τυλίξει τις δύο αμαξοστοιχίες.

Οι οικογένειες των θυμάτων και μαζί με αυτές και εκατομμύρια Ελλήνων ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Η απόδοση δικαιοσύνης ήταν το κυρίαρχο αίτημα της κινητοποίησης που έγινε και στα Γιάννενα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και στην οποία μετέχουν Εργατικά κέντρα, το ΠΑΜΕ αλλά και δεκάδες σύλλογοι και ομοσπονδίες.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους», η μεγαλειώδης πορεία που έγινε στα Γιάννενα ανήμερα της ημέρας της συμπλήρωσης ενός χρόνου από «την τραγωδία στα Τέμπη».

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, αγρότες ήταν όλοι εκεί για να δηλώσουν ότι δεν ξέχασαν και δεν θα ξεχάσουν ούτε θα επιτρέψουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Προπομπός της πορείας τα τρακτέρ των αγροτών που με τις κόρνες τους έδιναν τον παλμό. Οι αγρότες παρόντες με συνθήματα για τις 57 ψυχές που ζητούν δικαίωση. Το ίδιο ζητούν όλοι: Δικαιοσύνη!

Η συγκέντρωση και οι ομιλίες έγιναν λίγο πιο πάνω από το Εργατικό Κέντρο και η πορεία που «παρέλυσε» για παραπάνω από δυο ώρες την πόλη, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Κονταξής μίλησε για την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης ενώ ζήτησε ζωή με αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρίστος Γρίβας αναφέρθηκε στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο των 57 ανθρώπων που στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά, φοιτητές.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητά επίσης: αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, στήριξη της παιδείας και της δημόσιας υγείας κ.α.

Λιτή εκδήλωση από το 2ο Λύκειο

Παράλληλα, τη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που στοιχειώνει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και πάνω απ’ όλα τους συγγενείς των νεκρών, τίμησαν σε μία λιτή εκδήλωση οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης, οι μαθητές του σχολείου και οι καθηγητές συναντήθηκαν στην είσοδο του σχολείου όπου ανήρτησαν ένα πανό με ένα σκίτσο και την ημερομηνία του δυστυχήματος με δύο τρένα να συγκρούονται μετωπικά και το ερώτημα «Πόσο όμορφος έγινε ο παράδεισος;».

Αφού τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων, μαθητές της Γ’ Λυκείου απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν κείμενα με τις σκέψεις τους για εκείνη την ημέρα και για την απόλυτη ανάγκη να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων και ο αγώνας των συγγενών τους.

Θερμές ευχαριστίες προς τους μαθητές και τους συναδέλφους της καθηγητές, μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ εξέφρασε η διευθύντρια του σχολείου Βασιλική Τσάγκα.

Το μνημείο στη Λάρισα και

τα ονόματα των νεκρών

Στον ΟΣΕ στη Λάρισα, σε κλίμα συγκίνησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις 57 ψυχές, οι οποίες χάθηκαν στην τραγωδία.

Οι στίχοι που τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος «Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» αναγράφονται στην πλάκα του μνημείου, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και μουσικό δρώμενο.

Παράλληλα, και τη στιγμή που την Τετάρτη ήταν σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα, λίγο πριν τις 14:00 μετά το μεσημέρι, ξεκίνησαν να γράφουν όλα τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας με κόκκινη μπογιά.

Οι συγκεντρωμένοι έγραψαν και τα 57 ονόματα των θυμάτων των Τεμπών μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το ετήσιο μνημόσυνο στα Τέμπη

Τρισάγιο για την ανάπαυση των 57 ψυχών που χάθηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στα Τέμπη, στο σημείο όπου πριν από ένα χρόνο σημειώθηκε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Συγγενείς και φίλοι των 57 νεκρών άφησαν λουλούδια στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων, ζητώντας δικαίωση.

Νωρίτερα, πενήντα επτά φορές, μία για κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του πριν από ακριβώς ένα χρόνο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ήχησαν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

Το σχετικό αίτημα πραγματοποίησε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και εισακούστηκε από όλες τις εκκλησίες.

Απόδοση ευθυνών;

Η λίστα των κατηγορουμένων για το δυστύχημα στα Τέμπη περιλαμβάνει στελέχη των σιδηροδρομικών εταιρειών και διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 33 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.

Κάποιοι από αυτούς έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν έως τις 7 Μαρτίου, την ώρα που στη φυλακή βρίσκονται ήδη δύο κατηγορούμενοι: ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και έβαλε το Intercity 62 σε μονή γραμμή καθόδου και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Λάρισας, ο οποίος τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον σταθμάρχη.

Το μπάζωμα στο «σημείο μηδέν» της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τρεις μόλις μέρες μετά, κατέστησε κατηγορούμενο τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ήρθε μετά τη μήνυση που είχαν καταθέσει κατά παντός υπευθύνου τον Αύγουστο του 2023 γονείς 19 θυμάτων, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για «αλλοίωση» του χώρου.

Ο κ. Αγοραστός, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, θα δικαστεί με απευθείας κλήση στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, λόγω της ιδιότητας που είχε.

Η σύμβαση 717

Την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία που σημάδεψε την Ελλάδα, έχουν κληθεί να απολογηθούν στην Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα και τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στον ελληνικό σιδηροδρομικό.

Αυτή η σύμβαση, συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 85%, είχε υπογραφεί το 2014 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Αν και έλαβε παρανόμως επτά παρατάσεις, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οι 23 κατηγορούμενοι (δημόσιοι υπάλληλοι και εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας), οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, θα λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.

Μετά τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, ανακριτικές πράξεις που δεν έγιναν και αποδεικτικά στοιχεία που είτε παραλήφθηκαν είτε δεν εκτιμήθηκαν σωστά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με νέα παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητεί τη διερεύνηση όλων των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας για τις καταγγελίες περί ύπαρξης εύφλεκτων υλών στο σημείο του δυστυχήματος και προσπάθειας αλλοίωσης του χώρου.

Πόρισμα – καταπέλτης

Καταπέλτης είναι το πόρισμα των ειδικών πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων. «Αν δεν είχαμε ανάφλεξη, δεν θα είχαμε 57 θύματα», ανέφερε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής των τεχνικών συμβούλων σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε.

«Το υποθέταμε στην αρχή, τώρα το ξέρουμε. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν διερευνήθηκε», επισήμανε ο κ. Λακαφώσης, ο οποίος για να καταδείξει τις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν αποδεικτικά στοιχεία, είπε: «Την πρώτη μέρα οι γερανοί πάτησαν το σημείο κι άρχισαν να σηκώνουν βαγόνια. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες στον χώρο του καμένου βαγονιού του κυλικείου. Από το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου είχαν τελειώσει όλα. Ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε την τρίτη μέρα πως ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε. Τα μαζεύουμε και φεύγουμε».

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας

και ο Πρωθυπουργός

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζει ότι «η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση» και τονίζει ότι «Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ειδικότερα, στην δήλωσή της η κα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών, των επιβατών που έζησαν την φρίκη εκείνης της νύχτας. Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις. Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία. Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.