Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – Χωρίς αμφισβήτηση ηγεσίας προς τις εκλογές

Πρώτη (επίσημη) προσπάθεια διεύρυνσης της παράταξης από τον Θ. Μπέγκα, με αναφορά στην παρουσία του Λαζ. Νάτση στην Ολομέλεια της παράταξης – «Επιστρέφουμε σοφότεροι, διδασκόμαστε από τα λάθη μας», είπε ο Θ. Μπέγκας που κατηγόρησε τη δημ. αρχή για ανικανότητα και υστεροβουλία

 

Έχοντας απαλλαγεί από το, σοβαρό μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ενδεχόμενο να χρειαστεί να δώσει μία ενδοπαραταξιακή μάχη επικράτησης για την ηγεσία της παράταξης, ο Θ. Μπέγκας κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του 2023 στον δήμο Ιωαννιτών.

Η σύγκλιση της Ολομέλειας της παράταξης, της πρώτης μετά από δύο και πλέον χρόνια, σηματοδότησε την έναρξη της προεκλογικής δράσης με κύριο χαρακτηριστικό της, τη μαζική συμμετοχή των μελών της «Ενότητας Πολιτών», που διανθίστηκε και με την παρουσία προσώπων, με πολιτική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (παλαιότερα). Οι παρουσίες των Λαζ. Νάτση, που τοποθετήθηκε μάλιστα αμέσως μετά τον κ. Μπέγκα, του Θαν. Οικονόμου και του Χρ. Βούζα αντίστοιχα, στους οποίους στάθηκε ονομαστικά ο κ. Μπέγκας, αποτελούν αν μη τι άλλο και μία πρώτη (επίσημη) προσπάθεια του πρώην δημάρχου, να ανοίξει από νωρίς την προοπτική διεύρυνσης της παράταξης προς την Κεντροαριστερά.

Μία συζήτηση άλλωστε που έχει ήδη ξεκινήσει σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς ακόμη να έχουν προσδιοριστεί πάντως λεπτομέρειες για τη στάση των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι άλλωστε που δεν πρόκειται να γίνει άμεσα,  αλλά αφού γίνουν οι εθνικές εκλογές, που έτσι κι αλλιώς θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών.

Η ομιλία του κ. Μπέγκα χωρίστηκε σε τρεις ενότητες. Η πρώτη είχε να κάνει με τη συμμετοχή των πολιτών στην Ολομέλεια και στην πορεία προς τις εκλογές, η δεύτερη με την κριτική προς την δημ. αρχή Ελισάφ και η τρίτη με το νέο προγραμματικό λόγο της παράταξης.

«Η παράταξή μας, είναι εδώ, πιο σοφή, πιο ενωμένη, πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από ποτέ. Το πιο βασικό όμως δικαιωμένη σε όλες τις μεγάλες επιλογές της, αλλά και αστείρευτη πηγή νέων προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον του μητροπολιτικού μας δήμου για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε αρχικά.

«Αδράνεια και εγκατάλειψη»

Ο κ. Μπέγκας άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, στην οποία απέδωσε υστεροβουλία, ανικανότητα και έλλειψη σχεδιασμού και οράματος.

«Μεγάλες τομές υπονομεύτηκαν από την αδράνεια, την άγονη υστεροβουλία και την πολιτική ανικανότητα της τρέχουσας διοίκησης του δήμου. Τρία χρόνια μετά, όλες οι γειτονιές μας και οι τοπικές κοινότητες έχουν αντιληφθεί το έλλειμμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και οράματος της σημερινής δημοτικής αρχής.

Με ημίμετρα και δισταγμούς, οι πόλεις δεν αλλάζουν. Παρακμάζουν.

Αλλά ακόμα και μια νέα θητεία την οποία τώρα φαίνεται ότι ο κ. Ελισάφ όψιμα αντιλήφτηκε ότι χρειάζεται για να ολοκληρώσει το έργο του, κινούμενη στην ίδια λογική θα είναι μια ακόμα χαμένη τετραετία για τον τόπο», τόνισε για να σταθεί στην υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων του δήμου, του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, στην ανικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας και στην «κατάρρευση του προτάγματος στην προεκλογική τους προπαγάνδα περί χρηστής διοίκησης».

«Δε θα κάνουμε τα ίδια λάθη…»

Με ρητορικές ερωτήσεις στη συνέχεια, ο κ. Μπέγκας παρουσίασε το έργο και τις παρεμβάσεις που άλλαξαν, όπως είπε επί της δικής του θητείας, την πορεία και την εικόνα της πόλης.

«Ποιά δημοτική αρχή σεβάστηκε απολύτως τα χρήματα των δημοτών και με πλήρη διαφάνεια και σχεδιασμό τα αξιοποίησε με έργα και μελέτες που υπηρετούσαν την φιλοσοφία των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που αλλάζουν την καθημερινότητα και θεμελιώνουν το μέλλον; Εμείς.

Ποιά δημοτική αρχή έκανε πράξη τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, κατέστησε την διαβούλευση κεκτημένη κουλτούρα και έδωσε φωνή σε όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις; Εμείς.

Κάναμε λάθη, όπως όλοι όσοι δρουν.

Το στοίχημα όμως είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας αυτά.

Και να είστε σίγουροι ότι μάθαμε και δεν θα τα κάνουμε ξανά».

Οι νέες δεσμεύσεις

Μιλώντας για τις εκλογές του 2023, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε επιγραμματικά στους βασικούς στόχους της επόμενης ημέρας διοίκησης ρου δήμου, που αναφέρονται στο νέο προγραμματικό λόγο, την προοδευτική σύνθεση δυνάμεων, την επικαιροποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, τη νέα πολιτιστική στρατηγική, την εντατική πολιτική για τουριστική ανάπτυξη, την ισόρροπη ανάπτυξη των γειτονιών, την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας του δημ. συμβουλίου και την ολοκληρωμένη πολιτική στην καθημερινότητα.

«Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η πορεία προς τις εκλογές θα είναι δύσκολη. Η αντιπαράθεση δεν θα είναι σε επίπεδο προτάσεων και πολιτικών σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Θα είναι σε επίπεδο «συστημικών σχέσεων» και με χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη». Δηλώνω παρών, έτοιμος να εγγυηθώ την ενότητα και να ηγηθώ μιας νικηφόρας πορείας προς τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023».

Η παρέμβαση Νάτση

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε απευθύνοντας χαιρετισμό ο Λαζ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», που στάθηκε κυρίως στην αναγκαιότητα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, λόγω των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης.

Στην αρχή της Ολομέλειας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Φιλ. Τσουμάνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ