ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Νέο «φρένο» σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά πάρκα Ευρυμενών, Καμαρίνας, αλλά και για το υδροηλεκτρικό στην Τύρια

 

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για τέσσερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη, αφορούν, μεταξύ των άλλων δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 95 ΜW και 30 ΜW αντίστοιχα στη θέση «Καμαρίνα» Δ.Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 75 MW στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας και ένα μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 1,78 MW επί του ποταμού Τύρια Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης.

Η συζήτηση επί του θέματος για το υδροηλεκτρικό στην Τύρια, έγινε εξ αναβολής έπειτα από σχετικό αίτημα του δήμου Δωδώνης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στο δημοτικό συμβούλιο και να παραστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως και έγινε. Η εισήγηση όμως της υπηρεσίας ήταν καταρχάς θετική, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Βασίλης Γοργόλης, σημειώνοντας ωστόσο, πως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε και εκτιμήθηκε πως οι παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης, δεν είχαν γίνει κατανοητές από την υπηρεσία και ως εκ τούτου η τελευταία μεταβάλλει την εισήγησή της σε αρνητική.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Δωδώνης κ. Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Μπέλλος και ο Βασίλης Χήτος, ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.

Η θετική καταρχάς γνωμοδότηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον δήμαρχο Δωδώνης που παρουσίασε βασικές παραδοχές όπως είπε, που αγνοήθηκαν παντελώς και οι οποίες καθιστούν προφανώς απαγορευτική τη δρομολόγηση της εν λόγω επένδυσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η οικολογική παροχή για την οποία μιλά η ΜΠΕ του έργου ανέρχεται σε μια ποσότητα περίπου 800 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα, μετά τις πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η συνολική ποσότητα του ποταμού δε φτάνει σε αυτό το ύψος, καθιστώντας εντελώς αβέβαιη τη βιωσιμότητα του έργου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Δωδώνης παρατήρησε και πως οι αυθαίρετες αμμοληψίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ποταμό Τύρια έχουν επηρεάσει σημαντικά την κοίτη και πως αυτή θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που ενδιαφέρεται για την επένδυση τόνισε πως το έργο είναι ήπιας παρέμβασης και απέδωσε τις αντιδράσεις, τους ενδοιασμούς και τις ενστάσεις σε άγνοια των συνθηκών και των όρων λειτουργίας.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ωστόσο τόνισαν, ότι από τη στιγμή, που η τοπική κοινωνία στέκεται με επιστημονικές παρατηρήσεις απέναντι στο συγκεκριμένο έργο, η αρνητική γνωμοδότηση είναι μονόδρομος.

Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Παράλληλα, για τα έργα στη θέση «Καμαρίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προτεινόμενη θέση και των δυο πάρκων βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εγγύς του ιερού βράχου του Ζαλόγγου και του οικισμού Καμαρίνας, μεταβάλλοντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα και την αισθητική του τοπίου της ευρύτερης περιοχής.

Ότι η έκταση κατάληψης των πάρκων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής και τέλος ότι οι απαραίτητες εκχερσώσεις, εκσκαφές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταβάλουν την υδρολογία της περιοχής και θα προκαλέσουν ολίσθηση του εδάφους.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών στην Καμαρίνα, μεταφέροντας και την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε διεξοδικά και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν πολίτες της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχιλλέας Γκούμας.

Για το έργο στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των εκτάσεων που απεικονίζονται στα τοπογραφικά διαγράμματα της επένδυσης αντιστοιχεί σε βοσκοτοπικά αγροτεμάχια και για την Επιτροπή Περιβάλλοντος οι βοσκότοποι ή βοσκήσιμες γαίες, αποτελούν πολύτιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.

Από την άλλη, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για το έργο «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 0,593MW στη θέση Κορακάδες Δ.Ε. Αθαμανίας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Γοργόλης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι υπέρ των ΑΠΕ που γίνονται από Ενεργειακές Κοινότητες μετά από πρωτοβουλία και συμμετοχή των ΟΤΑ και των κατοίκων τους, καθώς τα οφέλη από τα έργα αυτά θα επιστρέφουν συνολικά στον πολίτη.

Για το έργο «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας με καύση βιοαερίου που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999 KWel  στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δήμου Ζίτσας η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε, εξαιτίας νομικών ζητημάτων και ελλείψεων που προκύπτουν στην Μελέτη.

Άλλες αποφάσεις

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των ΜΠΕ για τα έργα:

– «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 14.000 σε 22.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Νεοχωρίου, Π.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση).

– «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στην Τ.Κ. Λογγάδων, Π.Ε. Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση).

– «Ε.Π.Ο. επέκτασης υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 17.800 σε 49.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Ζίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση).

– «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 13.000 σε 62.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυναμικότητας 41.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 21.000 ορνιθίων 2 κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στη θέση «Στρόγγλι», Τ.Κ. Περάτης, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση).

– «Λατομείο μαρμάρων, στη θέση «Χαλίκια» της Τ.Κ. Αναργύρων, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση).

Προγραμματικές συμβάσεις

Τέλος, η Επιτροπή, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων για την υλοποίηση των έργων:

– Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας δημοτικών δρόμων Τ.Κ. Μονολιθίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων, προϋπολογισμού 145.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων).

– Επείγουσες εργασίες στερέωσης οδού πρόσβασης προς Επαρχιακό δίκτυο Καλαρρυτών και διευθέτηση όμβριων επ’ αυτού, προϋπολογισμού 117.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων).

– Αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης δημοτικών δρόμων οικισμού Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, προϋπολογισμού 93.000 ευρώ (με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων).

– Αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία κατοικίας στο Μαυρονόρος Πωγωνίου, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ (με το Δήμο Πωγωνίου).

– Βελτίωση δασικού δρόμου Γ’ Κατηγορίας «Πλαι – Λ. Μπιστιες – Λ. Μπαζγουρι – Καραουλι – Βαθύλακκος», Τ.Κ. Περιβλέπτου Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (με το Δήμο Ιωαννιτών).

– Βελτίωση Συνδετήριας οδού από 8η επαρχιακή οδό Ν. Ιωαννίνων έως τον οικισμό Τερόβου, προϋπολογισμού 41.000 ευρώ (με το Δήμο Δωδώνης).

Τέλος  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου, για τη «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.