ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ένα Πάρκο… «μαγνήτης» για τις επιχειρήσεις

Έντονο και συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον για το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πολλές επιχειρήσεις καινοτομίας και πληροφορικής – Αλ. Καχριμάνης:«Αντιλαμβάνεται καθένας τι μπορεί να σημαίνει η λειτουργία ενός Πάρκου με 1.500 άτομα προσωπικό»

 

Έναν ισχυρό «μαγνήτη» για πολλές επιχειρήσεις καινοτομίας και πληροφορικής, αλλά και για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποτελεί από πολύ νωρίς, η λειτουργία του Πάρκου Τεχνολογίας και Έρευνας στα Ιωάννινα.

Μάλιστα το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και την οριστικοποίηση της παραχώρησης της έκτασης των 40 στρεμμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Ηπείρου, για την ίδρυση και ανέγερση του Πάρκου.

Η λειτουργία άλλωστε του Πάρκου δε μπορεί παρά να γίνει μέσα από έναν φορέα που θα συσταθεί ενδεχομένως στα πρότυπα μίας αναπτυξιακής εταιρείας με εταίρους – μετόχους που θα σταθούν στο πλευρό της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το βέβαιο είναι ότι σε αυτόν τον φορέα – εταιρεία δεν θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν ως φιλοξενούμενες στο Πάρκο και πως επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι ένας εκ των βασικών μετόχων.

Ήδη, η προοπτική για την λειτουργία του Πάρκου που σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί επιχειρήσεις που θα απασχολούν έως και 1500 εργαζόμενους, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον οικονομικών παραγόντων του τραπεζικού τομέα.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ήδη η Τράπεζα Ηπείρου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετέχει στη σύσταση της εταιρείας, τουλάχιστον με το 1/3 του κεφαλαίου που θα απαιτηθεί.

Παράλληλα όμως πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλο πιστωτικό ίδρυμα (σ.σ. φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Αναπτυξιακή Τράπεζα) έχει ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης όπως επιβεβαίωσε ο Αλ. Καχριμάνης στις χθεσινές του δηλώσεις ότι εκτός από τις εταιρείες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Γιάννενα και που θα μετεγκατασταθούν στο Πάρκο, στο μεσοδιάστημα από τις αρχές του 2020 μέχρι και χθες έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες που κινούνται στο ίδιο αντικείμενο.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη και το άγχος για να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση αυτή, αλλά παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να ακούμε από όλους ότι υπάρχει εξαιρετικό προσωπικό από τη Σχολή Πληροφορικής στα Γιάννενα, αλλά επίσης από την Άρτα και την Κοζάνη, στο οποίο θέλουν να επενδύσουν οι εταιρείες αυτές. Αντιλαμβάνεται καθένας τι μπορεί να σημαίνει για τα Γιάννενα και την Ήπειρο ολόκληρη η λειτουργία ενός τέτοιου Πάρκου με 1.500 άτομα προσωπικό», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

Εκτός από το ενδιαφέρον για το Πάρκο Τεχνολογίας ο Περιφερειάρχης τόνισε πως έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση εταιρειών logistics στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας.

Καταλήγοντας και αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στο πως ξεκίνησε να υλοποιείται η πρόταση αρχικά από την εταιρεία P&I και στη συνέχεια με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από την Team Viewer, ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό και τον προκάτοχό του κ. Βορίδη, προς υπηρεσιακούς παράγοντες, προς τον Πρωθυπουργό που ανέλαβε μία προσωπική δέσμευση να συμβάλλει στην απεμπλοκή των διαδικασιών αλλά πάνω απ’ όλα «σε αυτούς τους επενδυτές, που μας άνοιξαν τα μάτια για το προσωπικό που υπάρχει στην περιοχή και τις δυνατότητες που έχουμε να φτιάξουμε ένα Πάρκο πρωτοποριακό για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.