Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΗΠΕΙΡΟΣ – Εξακολουθεί να μετρά «πληγές» από την κακοκαιρία

Νέες έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Πεδινή και δίπλα στην Εγνατία οδό – Μεγάλες ζημιές από κατολίσθηση στην Δαφνωτή Άρτας – Πολλά τα προβλήματα σε κοινότητες του Δήμου Δωδώνης

 

Με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον του χωριού τους, οι κάτοικοι στην Τ.Κ. Δαφνωτής της Δ.Ε. Ξηροβουνίου του Δήμου Αρταίων, παρακολουθούν το έντονο κατολισθητικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, οι βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα προκάλεσαν την κατολίσθηση τμήματος του βουνού δίπλα στην Δαφνωτή, όπως αποτύπωσαν στις εναέριες λήψεις με drone, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Παίδαρος και ο Γρηγ. Καλοκαίρης.

Όπως μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει από την τεράστια κατολίσθηση, απειλούνται τα σπίτια του οικισμού, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, λόγω του ότι οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται με αμείωτη μάλιστα ένταση.

Το βουνό έχει μπει στα νερά του Αράχθου, ενώ το φαινόμενο παρακολουθεί το ΙΓΜΕ που συνιστά την προσοχή των κατοίκων ειδικά στις μετακινήσεις τους, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη αιτηθεί μέσω της Κοινότητας και του δήμου την άμεση εκτέλεση προστατευτικών έργων για τον οικισμό, πριν να είναι πολύ αργά.

Στην Πεδινή Ιωαννίνων

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα πλημμυρικά φαινόμενα στο μεταξύ, που ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν στην πράξη με συντονισμένο τρόπο, παρά τις μελέτες που έγιναν από το 2010 και τις μεγάλες τότε πλημμύρες, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και απέκλεισαν για πρώτη φορά τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας, έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους.

Η στάθμη των νερών στην περιοχή δίπλα στα δύο ρεύματα της Εγνατίας στην Πεδινή έχει ανέβει επικίνδυνα και αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν για κάποιες ακόμη ημέρες, είναι βέβαιο, ότι θα χρειαστούν εκ νέου αντίστοιχες παρεμβάσεις με αυτές των προηγούμενων ετών, με χιλιάδες κυβικά αμμοχάλικου επί του αυτοκινητόδρομου, ως αντιπλημμυρική θωράκιση. Η ποσότητα των νερών που φτάνει στην περιοχή, όπου υπάρχουν και οι καταβόθρες είναι αδύνατο να αποφορτιστεί από αυτές, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και των κατοίκων αλλά κυρίως των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν και στο παρελθόν υποστεί μεγάλες καταστροφές από το πλημμυρικό φαινόμενο.

Στον Δήμο Δωδώνης

Παράλληλα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές του δήμου Δωδώνης με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν στην περιοχή μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Κατολισθητικά φαινόμενα ακόμη και εντός οικισμών έθεσαν σε κίνδυνο κατοικίες, ενώ υπήρξαν καθιζήσεις οδοστρωμάτων, κατάρρευση πεζογεφυρών, καταστροφές υδρομαστεύσεων και δικτύων ύδρευσης και οδικών δικτύων.

Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, είναι οι Τοπικές Κοινότητες Σκλίβανης, Τερόβου, Κρυφοβού και Αβγού της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Δημητρίου, οι Κοινότητες Αχλαδέας, Ελάφου, Αρδόσεως και Σεριζιανών της Δημοτικής Ενότητας Λάκκας Σουλίου και η Δημοτική Ενότητα Σελλών στο σύνολό της.

Για την αποκατάσταση των ζημιών ο δήμος Δωδώνης θα προχωρήσει στην ακριβή καταγραφή και θα καταρτίσει τεχνικά δελτία για την διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων.

Και ένα τροχαία ατύχημα

Τέλος, τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης, ο οδηγός ενός φορτηγού οχήματος, παρέσυρε το επάνω μέρος του φωτεινού σηματοδότη στην διασταύρωση του ΠΓΝΙ.

Ο στύλος του φωτεινού σηματοδότη πήρε επικίνδυνη κλίση και το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου αποξήλωσαν τον ιστό νωρίς το πρωί, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιου μεγαλύτερου ατυχήματος.

Έτσι, από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι και αργά χθες το απόγευμα η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο γινόταν μόνο με τις υποδείξεις αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ