Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΚΟΝΙΤΣΑ – Αλλάζει τα δεδομένα το Εθνικό κέντρο Extreme Sports

Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Κόνιτσας, Υφυπουργείο Αθλητισμού και ΠΕΑΚΙ, το οποίο και θα έχει και τη διοικητική ευθύνη του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού»

 

Νέα δεδομένα και νέες βάσεις μπαίνουν για την ανάπτυξη της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής, με την μελλοντική δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού.

Για τον λόγο αυτό χθες το πρωί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε. Στο κτίριο της Περιφέρειας, με φορείς της Ηπείρου όπου και συζητήθηκε η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Extreme Sports, στον Δήμο Κόνιτσας.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κόνιτσας, Νίκο Εξάρχου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, την βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα και τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, Παντελή Κολόκα.

Στο πλαίσιο της συζητήθηκε η δημιουργία και η λειτουργία του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στο Δήμο Κόνιτσας, στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος και η Προγραμματική Σύμβαση, που πολύ σύντομα θα συνυπογράψουμε για την υλοποίησή του.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι στον Φορέα Διαχείρισης του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Κόνιτσας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου», το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΠΕΑΚΙ, που θα έχει και τη διοικητική ευθύνη.

Το ισόγειο στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα έχει ανασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» και ορίζεται η δημιουργία Κέντρου Extreme Sports.

Ο 1ος όροφος του κτιρίου έχει συντηρηθεί, αλλά χρήζει επισκευής ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των εναλλακτικών αθλημάτων, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Όπως έγινε γνωστό, από τον υφυπουργό, ήδη, ολοκληρώνονται οι μελέτες, σε συντονισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις απαιτούμενες εργασίες στον όροφο του κτιρίου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής, τον απαραίτητο εξοπλισμό του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού», τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας του, τη δημιουργία πιστών Mountain Bike, ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg ΙΡΑΙΙ, έχει ήδη προχωρήσει η δημιουργία 80 αναρριχητικών διαδρομών στη γύρω περιοχή.

Επίσης, αναμένονται τα διετή Προγράμματα Σπουδών των υπαίθριων δραστηριοτήτων Εναλλακτικού Αθλητισμού (για οδηγούς Rafting, Kayak, Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και Fly Fishing), καθώς και εκείνο για την «Εθνική Σχολή Αλπινισμού και Σκι», που θα λειτουργούν στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος

Παράδεισος των extreme sports

Ο κ. Αυγενάκης στις δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε σε μία κοινή προσπάθεια που μπορεί να μετατρέψει την Κόνιτσα σε έναν παράδεισο των extreme sports, όπως επίσης και στο 5ο νομοσχέδιο για την αθλητική μεταρρύθμιση, που επικεντρώνεται στον αθλητισμό αναψυχής.

«Η επιλογή της Κόνιτσας υπηρετεί παράλληλα και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και κριτήρια, όμως δε θα πρέπει να ξεχάσουμε, ότι είναι η περιοχή στην οποία υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα extreme sports. Αυτό που θέλουμε , είναι να δημιουργήσουμε κάτι που θα μείνει στο διηνεκές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα αναφέρθηκαν στο συνολικό στόχο της προσπάθειας για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας, που μπορεί να προσδοκά πολλαπλά οφέλη.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκας επίσης στάθηκε στη συστηματική προσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του τόπου, στον αθλητικό τομέα.

Ετοιμασίες για τον Ποδηλατικό Γύρο

Τέλος, στο περιθώριο της παρουσίας του κ. Αυγενάκη στην Περιφέρεια συζητήθηκε στο μεταξύ και η προετοιμασία της πόλης για τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, που επιστρέφει μετά από μία πολυετή απουσία τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο.

Ο Ποδηλατικός Γύρος θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου από την Κρήτη και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ