ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Καθημερινά στα ύψη τα κρούσματα

Εκ νέου πάνω από 7.100 οι νέες μολύνσεις στη χώρα, για τρίτη ημέρα πάνω από 160 στην Π.Ε. Ιωαννίνων – Στο «βαθύ κόκκινο» από χθες τα Γιάννενα

 

 

 

Παραμένουν υψηλά τα νούμερα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 70 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 7.105 έπειτα από 351.554 τεστ.

Παράλληλα, 489 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμη, έγιναν 429 εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ δόθηκαν 332 εξιτήρια λόγω ίασης.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.105, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.16 – 1.40). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο «βαθύ κόκκινο» τα Ιωάννινα

Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, εντόπισε 258 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 161 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 51 στην Π.Ε. Άρτας, 30 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 16 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Στο μεταξύ, άλλες 5 περιοχές εντάχθηκαν χθες στην κατηγορία επιδημιολογικού συναγερμού (βαθύ κόκκινο), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 22.

Πρόκειται για την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα.

Οι 22 περιοχές της χώρας που είναι στο βαθύ κόκκινο είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα.

Στο πορτοκαλί βρίσκονται οι Νομοί Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας οι οποίοι ήταν στο κίτρινο.

Η τάση της πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στον επιδημιολογική  χάρτη είναι ανοδική και στους τέσσερις νομούς.

Ο δείκτης θετικότητας για το νομό Ιωαννίνων έχει ανέβει στο 1,37%, ιδιαίτερα υψηλός ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 53,89%.

Π.Ε. Ιωαννίνων:

Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση): 55.80%

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 53.89%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 1.37%

7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 61.2

Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική

Π.Ε. Άρτας:

Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση): 61.77%

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 60.05%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.87%

7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 32.6

Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική

Π.Ε. Θεσπρωτίας:

Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση): 64.28%

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 62.26%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.98%

7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 41.2

Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική

Π.Ε. Πρέβεζας:

Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση): 69.26%

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 67.36%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.91%

7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 39.0

Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική.

Νόσησαν 9.604 παιδιά σε μια εβδομάδα!

Εν τω μεταξύ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, είναι 9.604, αποτελώντας το 22% (-12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,39% σε σύνολο 1.805.427 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,48% σε σύνολο 2.298.907 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,05%.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Πρόσθετα μέτρα;

Από την άλλη, με τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας να καταρρίπτονται διαδοχικά το τελευταίο διάστημα και το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται εκ νέου και ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί παρά λίγες μέρες από την εφαρμογή των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων, έρχεται στο προσκήνιο εκ των πραγμάτων η εξέταση πρόσθετων μέτρων από το κυβερνητικό επιτελείο.

Μέτρων, με στόχο αφενός την ανακοπή της έξαρσης της πανδημίας και την αποτροπή ενός νέου γενικευμένου lockdown, που ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτός των άλλων θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία, που έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων επικεντρώνονται σε ό,τι αφορά νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους, με επιπλέον περιορισμούς, καθώς και στις περιοχές όπου είναι πιο επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, όπως ο αποκλεισμός τους από την εστίαση ή η υποχρέωση να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, ανέφερε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια εξισορροπητική στρατηγική, με την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση ανοικτή και ταυτόχρονα με μια προσπάθεια επέκτασης των εμβολιασμών – που είναι το κλειδί της αντιμετώπισης της κατάστασης – και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να αντέξει την πίεση».

«Έχουμε αποφασίσει να διαχειριστούμε την πανδημία με συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε την κοινωνία, την οικονομία, τη ζωή σε λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και γι’ αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι και για την 3η δόση, που βλέπουμε να αποδίδει πολύ σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταπεξέλθει στην πίεση που δέχεται και που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα, για να αντέξει» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει και επίταξη γιατρών, αν χρειαστεί, για να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό και να πάρει όλα τα μέτρα που έχουν και κόστος. «Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης. Όλοι οι υπουργοί στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους κάνουν ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούν, για να αποδώσει η μάχη, η στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία είναι δύσκολη» όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Δεν μιλάει κανείς για ανοσία της αγέλης. Μιλάμε για ανάπτυξη των εμβολιασμών στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Αν είχαν εμβολιαστεί όσοι είναι ανεμβολίαστοι, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση στις εντατικές, τους διασωληνωμένους, τα νοσοκομεία. Μιλάμε για μία τακτική η οποία ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι έχουμε κοντά στο 75% των ενηλίκων συμπολιτών μας εμβολιασμένο. Αντίστοιχη είναι η πρακτική που ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι πουθενά δεν ξανακλείνει η οικονομία και η κοινωνία με ποσοστά εμβολιασμού που είναι παρόμοια με τα δικά μας.

 

 

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας