Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Οι «καραμπόλες» έφεραν αλλαγές στην κατανομή των εδρών

Στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, χάνει μια έδρα η Ν.Δ. και ο Γ. Αμυράς και την παίρνει το ΚΚΕ και ο Ν. Έξαρχος

 

Μεγάλες «καραμπόλες» προκύπτουν στην κατανομή των εδρών μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή.

Μεταξύ άλλων αλλάζει και το άθροισμα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου υποχωρεί από τις 48 στις 47 έδρες ενώ ο Περισσός εκλέγει 21 βουλευτές από 20 που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Έτσι, με απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτή και παίρνει την έδρα από τη Ν.Δ. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, τρίτος στη σειρά κατάταξης με βάση τη σταυροδοσία στο νομό Ιωαννίνων, να μένει εκτός Βουλής και την έδρα να καταλαμβάνει το ΚΚΕ, εκλέγοντας βουλευτή τον πρώτο σε σταυρούς προτίμησης, Νίκο Έξαρχο.

Με βάση λοιπόν την παραπάνω εισήγηση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής και την απόφαση του Αρείου Πάγου – που δεν αναμένεται πάντως να είναι διαφορετική – η Ν.Δ εκλέγει δύο βουλευτές στα Ιωάννινα, τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τη Μαρία Κεφάλα, ενώ από μία έδρα παίρνουν ο ΣΥΡΙΖΑ με την Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ με τον Ιωάννη Τσίμαρη και το ΚΚΕ με τον Νίκο Έξαρχο.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, με τη διαδικασία όμως αυτή να είναι περισσότερο χρονοβόρα.

Έτσι, στην ορκωμοσία της Βουλής θα παραστεί κανονικά ο Νίκος Έξαρχος από το ΚΚΕ που θα ορκιστεί για τρίτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων, αλλά ίσως αυτή να είναι και η τυχερή του, καθώς τις δύο πρώτες φορές (2012 και Μάιος 2023 αντίστοιχα) η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές, λόγω του μη σχηματισμού Κυβέρνησης.

Και άλλες αλλαγές

Παράλληλα, μεγαλύτερες, όμως, είναι οι ανακατατάξεις που γίνονται σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα η ΝΔ χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου.

Η έδρα που χάνει η ΝΔ κερδίζεται από την Πλεύση Ελευθερίας και τον Αλέξανδρο Καζαμία. Επίσης το κυβερνών κόμμα έχει απώλειες και στη Δυτική Αττική όπου μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Αντιθέτως κερδίζει την έδρα στη Β’ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974 και στις Σέρρες όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης.

Στον ίδιο νομό χάνει την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α’ Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Επίσης στον νομό Σερρών χάνει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.  Η «καραμπόλα» τέλος με την μία από τις έδρες της Β’ Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Χρήστος Αρίδας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α’ Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» – στην πρώτη θέση βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός ο οποίος πλέον καλείται να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλόνίκης  – και αντ’ αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική. Την συγκεκριμένη έδρα καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης.