ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Μπήκαν στο χάρτη των ισχυρών υπολογιστικών κόμβων

dav

Οι δυο φορείς απέκτησαν τη «Διώνη» μια πανίσχυρη υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πειραματικής έρευνας του Πανεπιστημίου και θα παρέχει υπηρεσίες νέφους σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου απέκτησαν τη δική τους «Διώνη». Ο λόγος για μια πανίσχυρη υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Η «Διώνη» είναι ένα εμβληματικό έργο, μια πανίσχυρη υπολογιστική μηχανή, που αναβαθμίζει τις ψηφιακές υποδομές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντάσσει το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Ηπείρου στο χάρτη των ισχυρών υπολογιστικών κόμβων της χώρας.

Ειδικότερα, το έργο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πειραματικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα παρέχει υπηρεσίες νέφους σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Σκοπός, η ενίσχυση της απασχόλησης νέων επιστημόνων και μεταδιδακτορικών ερευνητών που θα συνεισφέρουν στην ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας προς όφελος του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του έργου, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών H/Y και Πληροφορικής και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Du Lac» (Αίθουσα Δωδώνη).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου σε επίπεδο επιστημονικών δημοσιεύσεων, σε επίπεδο υποστήριξης φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και παροχής υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το έργο και τα οφέλη του

Το έργο «Διώνη» οικοδομήθηκε πάνω σε 2 κεντρικούς πυλώνες:

• Ο 1ος Πυλώνας, αφορά την υπολογιστική μηχανή, την προμήθειά της και την εγκατάστασή της στους χώρους του Πανεπιστημίου.

• Ο 2ος Πυλώνας, αφορά την Ερευνητική Δραστηριότητα και τις Υπηρεσίες Νέφους.

Η «Διώνη» παρέχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας την πειραματική επιστήμη και τεχνολογία, την υιοθέτηση προηγμένων τεχνικών από τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας και ανάπτυξης εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.

Συνολικά, θα οδηγήσει στην συγκράτηση και προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού στην Ήπειρο και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας. Θα κινητοποιήσει τον μηχανισμό ενός γενικότερου τεχνολογικού οικοσυστήματος που επηρεάζει:

– την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό,

– τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της συνεργασίας τέτοιων επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια,

– την μεταφορά τεχνογνωσίας από τα Πανεπιστήμια στην αγορά εργασίας,

– την κατάρτιση εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε τεχνολογίες αιχμής,

– τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα ιστορικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με μεγάλη προσφορά στην έρευνα και την εκπαίδευση, το οποίο έχει περάσει στη συνείδηση όλων ως ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα, διαθέτει μια ισχυρή Πολυτεχνική Σχολή, μια ιστορική Σχολή Θετικών Επιστημών και μια σύγχρονη Σχολή Επιστημών Υγείας που παράγουν υψηλού επιπέδου καινοτόμο έρευνα και προσφέρουν σύγχρονα Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών εναρμονισμένα με τις Αρχές και Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Ηπείρου αντιλήφθηκε νωρίς ότι η τεχνολογία είναι το μέλλον των επενδύσεων στην περιοχή. Συνέβαλε στην προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας και συμβάλει στο να διατηρούν και να ενισχύουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στην περιοχή, προβάλλοντας επιτακτικά την στρατηγική τεχνολογικής ανάπτυξης της Ηπείρου μέσα από την δρομολόγηση ίδρυσης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.