ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Από το νέο ΕΣΠΑ ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκ. ευρώ, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Υποδομών – Το βάρος σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη νέα προγραμματική περίοδο, με την Περιφέρεια να είναι έτοιμη να διαχειριστεί σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό από το προηγούμενο ΕΣΠΑ

 

Με αρκετές ειδήσεις πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα στο Μέτσοβο, η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ.

Η πρώτη είδηση αφορά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, που έκανε γνωστή την ένταξη του έργου του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Μεταφορών – Υποδομών με έναν προϋπολογισμό 310 εκ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Σκάλκος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου, ενώ πρόσθεσε πως υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν με την χάραξη και χρηματοδότηση του έργου.

«Κάναμε ότι ήταν δυνατό και έχουμε ένα αίσιο τέλος» σημείωσε, τονίζοντας τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στη θετική εξέλιξη για το έργο.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τον πολύ θετικό απολογισμό για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το οποίο έκλεισε με τις δαπάνες να υπερκαλύπτουν κατά 110% τον αρχικό προϋπολογισμό, μια είδηση με την οποία άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης.

Πιο αναλυτικά, στο βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, έγινε η παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 όπου για την Ήπειρο ολοκληρώθηκε με απορρόφηση 324,7 εκατομμυρίων και την υλοποίηση 5.375 έργων συνολικά, με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται στη σπουδαιότητα που έχουν για την Ήπειρο, οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

«Επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας της  ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας-πρόνοιας- παιδείας και κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, ανάπτυξη υπηρεσιών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, ΟΧΕ των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στο Πρόγραμμα 2014-2020, ολοκληρώθηκε χωρίς απώλεια πόρων με 5.375 έργα και 324,7 εκ. ευρώ δαπάνες, δηλαδή 110% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν θα γινότανε ποτέ, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά και για την ποιότητα των έργων», ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης.

Για το νέο ΕΣΠΑ

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, λέγοντας ότι η Περιφέρεια θα διαχειριστεί σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό από την προηγούμενη περίοδο, ζητώντας ετοιμότητα από όλες τις πλευρές.

«Στην Ήπειρο εστιάζουμε κυρίως:

Στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Επανασυγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και  Καινοτομίας στην Ήπειρο, στο οποίο προεδρεύει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το οποίο ξεκίνησε δυναμικά τις εργασίες του, έχοντας καταλήξει στους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης με στόχο να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις εντός του 2024.

Συστήσαμε υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση έναν μηχανισμό υποστήριξης έρευνας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Δικτύου Πράξης του ΙΤΕ, ολοκληρώνοντας άμεσα τις διαδικασίες στελέχωσής του.

Μέσω του ΕΦΑΠΑΕ, θα χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις επιχειρηματικότητας και τις δράσεις απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού.

Θα εκπληρώσουμε την υποχρέωση του Κανονισμού για την κάλυψη όλων των οικισμών Γ’ προτεραιότητας για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετεύσεις με τη χρηματοδότηση του ενός απομείναντος οικισμούς,  του Καναλακίου Πρέβεζας.

Ολοκληρώνουμε την παράκαμψη της Νικοπόλεως, συμβάλλοντας στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.

Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα για τους ανέργους πτυχιούχους. Χρηματοδοτούμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, όχι μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά στις τέσσερις πρωτεύουσες νομούς της Ηπείρου

Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της Ο.Χ.Ε. των Αρχαίων Θεάτρων και την επεκτείνουμε στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, του Λάκμου, της Κόνιτσας με αφετηρία τα ιαματικά λουτρά και του Σουλίου, αναδεικνύοντας έτσι και τα τοπικά προϊόντα και τον εναλλακτικό, ιαματικό και ιστορικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα επικεντρωθήκαμε στη χρηματοδότηση του συνόλου των κοινωνικών δομών. Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης ότι στο ΕΤΠΑ το σύνολο των ενταγμένων έργων ανέρχεται ήδη στο 21,% και στο ΕΚΤ στο 48%.

Τέλος ανέφερε ως ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον παράδειγμα και για την Ήπειρο, το παράδειγμα της Ιταλικής περιφέρειας της Τοσκάνης, που υλοποιεί ένα πρόγραμμα βιώσιμης επανάχρησης, μέσω του οποίου δίνει κονδύλια σε όσους αποφασίσουν να επαναδραστηριοποιηθούν, στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.

Οι στόχοι

του υπ. Ανάπτυξης

Από την πλευρά του ο Γεν. Γραμματέας Δημ Επενδύσεων Δημ. Σκάλκος, εξέφρασε την ικανοποίηση της πολιτικής ηγεσίας για την εξαιρετικά επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος της προηγούμενης προγραμματικής ενώ οριοθέτησε και το πλαίσιο των στόχων για τη νέα προγραμματική, με έμφαση όπως είπε στην Πολιτική Συνοχής που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και των συζητήσεων για την περίοδο 2027-2034 θα πρέπει να είναι με αυξημένο προϋπολογισμό.

«Το πρόγραμμα της περιόδου 20-14-2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο γιατί προερχόμασταν από μία οικονομική κρίση, χρειάστηκε να οριοθετήσουμε νέους στόχους και να προωθήσουμε τις ώριμες μελέτες για να υλοποιηθούν έργα και στη συνέχεια κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεγαλύτερες δυσκολίες όπως είναι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή. Στη νέα προγραμματική έχουμε περισσότερα χρήματα σε ποσοστό 44% και στους στόχους και τις προτεραιότητές μας είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων Πολιτικής Προστασίας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής με έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, η ενίσχυση και εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής και οι δράσεις προστασίας του παιδιού», ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα, στο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Πανταζάτος από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε πως στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από το 2025 για την προγραμματική περίοδο 2028-2034, η Πολιτική Συνοχής θα είναι βασικό επίκεντρο αυτών, και εκεί θα πρέπει να φανεί όπως είπε, ότι η πολιτική αυτή έχει προστιθέμενη αξία και συμβάλλει και στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη των χωρών και της Ευρώπης συνολικά.

Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε η δήμαρχος Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας