ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Μόνιμα στο επίκεντρο το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Αλ. Καχριμάνης: «Το έργο θα γίνει είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο»

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, απασχόλησε για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, θέμα που συζητήθηκε και στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.
Αν και το θέμα είχε τεθεί από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιάννης Στέφος, έθεσε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά τις πιθανές μελλοντικές χρήσεις του Πάρκου.
Στον κ. Στέφο, απάντησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βαγγέλης Σακκάς, ο οποίος προηγουμένως είχε παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο την πρότασή του για υλοποίηση του πρότζεκτ με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς είπε: «Σαφέστατα όχι. Αναφέρεται ρητά ο σκοπός. Είναι γραφειακοί χώροι. Δε γίνεται τίποτα διαφορετικό και αυτό δεσμεύει και την Περιφέρεια και τον ανάδοχο».
Παράλληλα, δεν υπήρξε από την πλευρά της περιφερειακής αρχής κάποια απάντηση σε πολιτικό επίπεδο, ως προς τη μη δυνατότητα ανάπτυξης στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας δράσεων, που έχουν σχέση με ιδιωτικά πανεπιστήμια ή την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» είχε επαναφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βελλάς για την εγκατάσταση Τεχνολογικού Πάρκου. Όμως η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, που τόνισε με έμφαση πως οι εταιρείες θέλουν χώρο κοντά στο Πανεπιστήμιο για να υπάρχει όσμωση, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κώστας Σιαράβας, που τη χαρακτήρισε μη ρεαλιστική.
Παίρνοντας τον λόγο για το θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, έκανε μια ιστορική αναδρομή και ανέφερε ξανά όσα έχουν ειπωθεί για το ξεκίνημα, τις επαφές, το ενδιαφέρον, τις συζητήσεις, την ένταξη και την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και τελικά τον διεθνή διαγωνισμό που ήδη βρίσκεται στον αέρα.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη το έργο θα γίνει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο και στη συνέχεια εξήγησε πως αν δεν υπάρχει αίσια έκβαση στον διαγωνισμό, θα γίνει νέα διαγωνιστική διαδικασία με το Υπουργείο Οικονομίας να διαθέτει 15 εκ. ευρώ και με την Περιφέρεια Ηπείρου άλλα 15 εκ. ευρώ μέσω δανεισμού.
Με τη σειρά του ο κ. Σακκάς πρόταση προς το Σώμα την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, λέγοντας πως χωρίς η Περιφέρεια Ηπείρου να διαθέσει χρήματα ή να επιβαρυνθεί με δανεισμό, θα έχει στη διάθεσή της ένα κτίριο 1.800 τ.μ. όπου μπορούν να στεγαστούν νεοφυείς επιχειρήσεις που θα δώσουν 140 θέσεις εργασίας. Και επιπλέον θα υποστηρίζονται με υπηρεσίες θερμοκοιτίδας από τον ανάδοχο.
Η ειδική συνεδρίαση
Το μεσημέρι της Τρίτης λοιπόν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε τις: «Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας», ένα θέμα που κατατέθηκε από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με την κα Αγγέλη να κάνει τη σχετική εισήγηση.
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι από την περιοχή της Ηγουμενίτσας, διέρχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα. «…Οι πολίτες διαμαρτύρονται για νέφος ενώ ο ΠΟΥ στις συστάσεις του γενικά προτείνει ακριβέστερες μετρήσεις και λήψη μέτρων», είπε, ενώ σύμφωνα με την τοποθέτησή της «υπάρχουν μελέτες που λένε ότι η υγεία επηρεάζεται αρνητικά για όσους ζουν σε πόλεις με λιμάνια».
Καταλήγοντας ζήτησε να γνωστοποιήσει η περιφέρεια Ηπείρου εάν έχει συνεργαστεί για την εκτίμηση μέτρησης της ποιότητας του αέρα στην Ηγουμενίτσα και εάν έχει συνεργαστεί για την μέτρηση του όζοντος, έχοντας ζητήσει από το υπουργείο συσκευή που θα ελέγχει και θα κάνει μετρήσεις συνεχώς ώστε να γίνονται συγκεκριμένες συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης εξήγησε ότι η λογοδοσία είναι απαραίτητη, σημειώνοντας επί του θέματος πως «σύμφωνα με τα στοιχεία και τα ερωτήματα διαφαίνεται ότι είμαστε πολύ της θεωρίας και λιγότερο της πράξης».
«Το λιμάνι λειτουργεί πλέον ιδιωτική επιχείρηση και δεν ελέγχεται. Όταν τα καράβια προσεγγίζουν και ή μένουν στο λιμάνι πρέπει να δουλεύουν με ηλεκτροκινητήρα. Θα προβούμε σε ελέγχους. Διαφωνούμε με τον Ιατρικό Σύλλογο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιτούλης επαναλαμβάνοντας ότι θα προμηθευτούν ειδικά μηχανήματα προκειμένου να γίνονται οι μετρήσεις.
Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του υποστήριξε ότι σε πληθυσμό κάτω των 200.000 κάτοικων δεν υπάρχει υποχρέωση,  βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τοποθέτησης μηχανημάτων αλλά η τοποθέτηση αυτή βαρύνει τον ιδιώτη στον οποίον έχει γίνει η παραχώρηση του λιμανιού.
Το δεύτερο θέμα της ειδικής συνεδρίασης αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή για τη «Δεύτερη Γεφύρωση ή παράλληλη γεφύρωση της γέφυρας Άρτας». Το θέμα κατατέθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις», Άλκη Παπαχρηστάκη.
Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπαχρηστάκη που ζήτησε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την κατασκευή, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα, τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που επανέλαβε ότι «όταν η περιφέρεια έχει μελέτες δεν καθυστερεί και προχωρά στην υλοποίηση.
Στην ημερήσια διάταξη υπήρχε και ερώτημα τις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη Λίμνη Παμβώτιδα, προκειμένου να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της, τα ποσά που έχουν δαπανηθεί προς αυτές τις ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών. Το θέμα κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ», Λάμπρο Γεωργόπουλο.
Ωστόσο, τόσο ο επικεφαλής όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Μάξιμος Γεωργόπουλος δεν παρέστησαν στην ειδική συνεδρίαση του απολογισμού και απέστειλαν email στην πρόεδρο του Σώματος. Με το email ζητούσαν την μεταφορά του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση. Την στάση αυτή στηλίτευσε η κα Μπραίμη τονίζοντας ότι «ήταν ενήμεροι εδώ και ημέρες για την συνεδρίαση λογοδοσίας».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας