Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Από την Οδησσό στα Γιάννενα και στο Κέντρο Μέριμνας

Στην πόλη μας έφτασαν χθες οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες – Σε ετοιμότητα για αυξημένες προσφυγικές ροές το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

 

Το δικό τους δράμα ζουν πλέον χιλιάδες Ουκρανοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να βρουν ένα προσωρινό σπίτι σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, περιμένοντας να τελειώσει ο πόλεμος στην χώρα τους.

Ήδη σε 9.875 ανέρχονται οι Ουκρανοί που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξ αυτών, οι 3.201 είναι ανήλικοι.

Σε ό,τι αφορά τις προχθεσινές αφίξεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το περασμένο 24ωρο εισήλθαν στη χώρα 571 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 198 ανήλικοι.

Αναλυτικά, από τον Προμαχώνα εισήλθαν 346 άτομα, από τους Ευζώνους 49, από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 49 και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 82 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 4 πρόσφυγες.

Στα Ιωάννινα

«Σκέφτομαι τους συγγενείς μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας, όλα όσα αφήσαμε πίσω. Νιώθουμε σαν προδότες της πατρίδας μας και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το συντομότερο, να ζήσουμε τις ζωές μας, να μας αφήσουν να ζήσουμε, όπως και πριν…».

Με δακρυσμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή, η Ταμάρα από την Ουκρανία, που έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στα Ιωάννινα με την μικρή της κόρη λέει, ότι το μόνο που σκέφτεται είναι το πώς και πότε θα γυρίσει στην Οδησσό, για να συναντήσει και πάλι τους δικούς της ανθρώπους, συγγενείς και φίλους που έμειναν πίσω και να συνεχίσει τη ζωή της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η Ταμάρα είναι η μία από τις τρεις μητέρες που έφτασαν με τα παιδιά τους στα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας και βρήκαν μία ζεστή αγκαλιά να τους περιμένει στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας του Κέντρου Πρόνοιας Ηπείρου. Εννέα άτομα συνολικά, μία τετραμελής οικογένεια, μία μητέρα με τα δύο της παιδιά και η Ταμάρα με την κόρη της, έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Κέντρο όπου τους περίμενε μία ανοιχτή αγκαλιά και μία ζεστή σούπα, για το καλωσόρισμα.

Παιδιά που μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν την αθωότητά τους, παιδιά που είδαν μια ανάσα από τα σπίτια τους, να εξελίσσονται σκηνές φρίκης, που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν χωρίς και τα ίδια να το καταλάβουν, που γλίτωσαν από τις φλόγες του πολέμου και βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα.

Μεταξύ των πρώτων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία και οι πρώτοι εννέα πρόσφυγες που έφτασαν στα Ιωάννινα, που όπως λέει η Ταμάρα, που άφησε τη ζωή της στην Οδησσό, το μόνο που σκέφτονται είναι πότε θα γυρίσουν στην πατρίδα τους και στα σπίτια τους και πότε θα ανταμώσουν και πάλι τους αγαπημένους τους.

«Οι ηλικιωμένοι δε θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και για άλλους δεν είναι εύκολο να το κάνουν. Εμείς, όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς και τον ήχο από τις σειρήνες και τα κανόνια δε σκεφτήκαμε τίποτε άλλο, πέρα από το να φύγουμε για να γλιτώσουμε τις ζωές μας και τα παιδιά μας. Το μόνο που σκέφτομαι όμως είναι η πατρίδα μου, όλα αυτά που άφησα πίσω στην Οδησσό, τους γονείς και τους παππούδες», λέει με δακρυσμένα μάτια η Ταμάρα.

Για τον πόλεμο

Κανείς δε μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως όμως και κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει την έναρξη του πολέμου κα τους λόγους που οδήγησαν σε αυτόν, αλλά παράλληλα και την έκταση που προσέλαβαν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

«Ακούμε διάφορα πράγματα όλες αυτές τις ημέρες, ότι υπήρχαν προβλήματα μεταξύ μας, ότι δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν τα ρώσικα και άλλα τέτοια πράγματα που δεν ισχύουν», ανέφερε η Ταμάρα, που αξίζει να σημειωθεί, ότι μίλησε στη ρωσική γλώσσα, με την Όλγα, επίσης Ουκρανή, που ζει χρόνια στα Ιωάννινα, να κάνει τη μετάφραση στα ελληνικά.

Αναμένουν και άλλους πρόσφυγες

Τέλος, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη τόνισε, ότι υπήρξε άρτια προετοιμασία και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία λαμβάνεται μέριμνα για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των προσφύγων και των ατόμων που ήδη ήρθαν, αλλά και όλων εκείνων, που πιθανώς θα ακολουθήσουν και θα φιλοξενηθούν και στα Ιωάννινα και στην Κόνιτσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ