Πολιτική κόντρα για τον ποταμό Λούρο

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος του ανωτέρω Μνημονίου», Αθήνα, Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ανάμεσα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά και την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Τζούφη – Συγκεκριμένα μέτρα για την ταχύτερη αποκατάσταση και προστασία του ποταμού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος

 

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων, Γιώργο Αμυρά και την βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, «ξέσπασε», με επίκεντρο τον ποταμό Λούρο και τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα έργα που γίνονται εκεί.

Αρχικά σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει πως «είναι απολύτως κατανοητό ότι η κ. Μερόπη Τζούφη επιχειρεί να επιδείξει στους ψηφοφόρους το «προεκλογικό» της ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού Ιωαννίνων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μια ακόμη εκλογική ήττα. Είναι, όμως, θλιβερό να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για μικροκομματικούς σκοπούς».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται, ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, δεν παρουσίασε τα βήματα για την αποκατάσταση και προστασία του ποταμού Λούρου σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή και θεωρεί πως γίνεται «πινγκ πονγκ» ευθυνών μεταξύ των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Ηπείρου για τον ποταμό Λούρο.

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, να ζητήσει ενημέρωση για τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας και την επαναφορά του ποταμού Λούρου, στην αρχική του κατάσταση. Γι’ αυτό και εστάλη σχετική έγγραφη εντολή στις 29 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού του ΥΠΕΝ ήταν άμεση και συντονισμένη από την πρώτη στιγμή.

Σε διάστημα πέντε ημερών πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (10 και 12 Νοεμβρίου) και μια αυτοψία από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (15 Νοεμβρίου). Επίσης, στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε και τρίτη αυτοψία από την οικεία Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, στην οποία παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Μετά από τις ενδελεχείς αυτοψίες και έρευνες, το ΥΠΕΝ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι σε θέση να υλοποιήσουν στοχευμένα τα επόμενα βήματα και τις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση και προστασία του ποταμού Λούρου, τα οποία παρουσίασε ο κ. Αμυράς στη Βουλή τη Δευτέρα».

Ο κ. Αμυράς αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και είναι τα εξής:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα:

1. Διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για τον ποταμό.

2. Συνεργασία των οικείων Δασικών Υπηρεσιών με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των τροποποιημένων προτύπων ροής, προκειμένου να εξεταστούν επιμέρους έργα ορεινής υδρονομίας, όπως κατασκευές στερέωσης της κοίτης στις επιμέρους υπολεκάνες που είναι κάθετες στην κοίτη.

3. Μελέτη μέτρησης της επίπτωσης του φαινομένου στην ιχθυοπανίδα και στα ενδιαιτήματά της και μέτρα αποκατάστασης.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

1. Εκπόνηση μελέτης σχεδιασμού, παρακολούθησης και εφαρμογής της οικολογικής αποκατάστασης του διαταραγμένου οικοσυστήματος του ποταμού Λούρου υπό το πρίσμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του ποταμού, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το στόχο διατήρησης της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, αλλά και τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων.

2. Εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Λούρου.

3. Καθορισμός της οικολογικής στάθμης, όπως προβλέπεται και από την Οδηγία Πλαίσιο της Ε.Ε. για τα Ύδατα.

Μακροπρόθεσμα μέτρα:

Οριοθέτηση του ποταμού Λούρου.

«Καλό θα ήταν η κ. Τζούφη να μην χάνει την ψυχραιμία της όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Αμυρά.

Η απάντηση της Μ. Τζούφη

Λίγη ώρα μετά, ανακοίνωση – απάντηση στη δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, έδωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μερόπη Τζούφη.

Η κα Τζούφη αναφέρει αρχικά πως «η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά δεν προσφέρει τίποτα νέο στην υπόθεση της αποκατάστασης του ποταμού Λούρου. Το μόνο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης ομολογεί ότι θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές».

Και στη συνέχεια σημειώνει τα εξής: «Ο υφυπουργός και βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, με μια «φτηνή» δημόσια τοποθέτηση, αναμασά τις προτάσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ. Το ίδιο έκανε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή από το ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Δε δεσμεύεται για την υλοποίησή τους, δεν παρουσιάζει σαφές χρονοδιάγραμμα και δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τις «βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες» που προτείνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής.

Την ίδια στιγμή αρνείται να βάλει στο κάδρο των ευθυνών την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ρίχνει το φταίξιμο… στον καιρό και την ανομβρία. Ωστόσο, οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί εντός της ΝΔ δεν αφορούν κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ο κ. Αμυράς, μιλώντας για «προεκλογικό ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού Ιωαννίνων», δείχνει πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος και το κόμμα του την πολιτική, τις δημόσιες παρεμβάσεις και την προστασία της ίδιας της φύσης: αν δεν υπάρχει (προ)εκλογική ιδιοτέλεια, προσωπικό και κομματικό όφελος, δε χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα. Καλό λοιπόν θα ήταν ο κ. Αμυράς, να κάνει κάτι για την προστασία και την αποκατάσταση του Λούρου έστω και προεκλογικά…».

 

Βασίλης Λούπας