ΠΠΝΙ – «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» – «Καμπανάκι» για τις συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων

 

Στα… κάγκελα για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων των Ιωαννίνων, σε μια χρονική περίοδο που η μετάλλαξη «Όμικρον», αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα με τις νοσηλείες ασθενών.

Ειδικότερα, αν και αυτό το χρονικό διάστημα η πίεση στα δυο νοσοκομεία και δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως κάτι τέτοιο, μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, καθώς υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, μία από τις βασικές παραμέτρους που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τα νοσοκομεία στην περιοχή και ειδικά του ΠΓΝΙ έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό συμβασιούχων εργαζόμενων οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Μαρτίου.

Μόνο στο ΠΓΝΙ στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις 400 εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συμβάσεις 54 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα ΤΕΠ και στις ΜΕΘ, 150 επικουρικών διαφόρων ειδικοτήτων (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου κ.λπ), αλλά και 200 εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στη σίτιση και την καθαριότητα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που κήρυξε πανελλαδικά η ΠΟΕΔΗΝ, στα δύο νοσοκομεία της πόλης πραγματοποιήθηκαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με τους συμβασιούχους στο ΠΓΝΙ να έχουν τον πρώτο λόγο ενόψει μάλιστα και της σημερινής εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Έτσι, ο Αλέξανδρος Μάρκου ως εκπρόσωπος των συμβασιούχων, ο Γ. Φλούδας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων, ο Γ. Πρέντζας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών και ο Μπάμπης Παππάς ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ιατρών, μίλησαν στα τοπικά μέσα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και τον κίνδυνο που διατρέχει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης με προσωπικό, να τιναχθεί στον αέρα.

Στο «Χατζηκώστα»

Από την άλλη, παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τον Σύλλογο και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Κων. Καλαμπόκα και τον Γεώρ. Γεωργάρα από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, να τονίζουν πως αν δεν ενισχυθούν τα νοσοκομείο με νέες προσλήψεις και αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών, τότε τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα βάλουν λουκέτο.

«Σε όλη τη χώρα 7.000 υγειονομικοί είναι σε αναστολή και 2000 ακόμη, νοσούν αυτή τη στιγμή. Η υποστελέχωση γίνεται περισσότερο εμφανής από ποτέ αυτήν την περίοδο, και γίνεται ακόμη πιο έντονη με το μεγάλο κύμα των συνταξιοδοτήσεων», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας.

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων μιλάνε διαρκώς για ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο σενάριο, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Το ίδιο προσωπικό ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν καθημερινά  χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις και χωρίς να ανανεώνονται οι συμβάσεις ή να μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι, κάποιοι από τους οποίους εργάζονται για οκτώ ή και περισσότερα χρόνια στις ίδιες θέσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργάρας.

Καλύτερη εικόνα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα των τελευταίων ημερών στους αριθμούς των υγειονομικών που έχουν νοσήσει και απουσιάζουν από την εργασία τους, στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αν και είναι ακόμη πρόωρο να πει κάποιος, ότι έχει αντιμετωπιστεί το μεγάλο κύμα των κρουσμάτων, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο ΠΓΝΙ, ο αριθμός των νοσούντων υγειονομικών, αποκλιμακώθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Γ. Φλούδας, ενώ το μέτρο της επιστροφής στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα, εφαρμόζεται αυστηρά μόνον σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί και αφού υποβληθούν σε νέο αρνητικό τεστ.

«Νομίζω, ότι βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο σημείο από αυτό πριν λίγες ημέρες, ενώ έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι έλεγχοι. Επίσης, εφαρμόζεται πλέον σε συγκεκριμένου χώρο του νοσοκομείου, η πρόβλεψη για rapid σε όλους τους εργαζόμενους, δύο φορές την εβδομάδα, όπως είναι και η σύσταση από το υπουργείο για να αποφύγουμε τυχόν διασπορά σε τμήματα και κλινικές που είναι δύσκολο να βρεθούν και αντικαταστάτες», σημείωσε ο κ. Φλούδας.

Στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ο αριθμός των υγειονομικών που απουσιάζουν λόγω νόσησης είναι 35, με δέκα εξ αυτών, να είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο «Χατζηκώστα» Κων. Καλαμπόκας εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό και την απορία του συνόλου των εργαζόμενων για τους λόγους, που ενώ εφαρμόζεται η πενθήμερη καραντίνα για τους νοσήσαντες, που επιστρέφουν στη συνέχεια στην εργασία τους, δε συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής και το υπ. Υγείας αρνείται να τους επαναφέρει στην εργασία τους.