Συνεργασία και διάλογος για το μέλλον της Βελλάς

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων Βελλαϊτών Ιωαννίνων και Ελλάδας, έγινε γνωστό πως Μητρόπολη και Πανεπιστήμιο συνεργάζονται ώστε να συσταθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο ακαδημαϊκού επιπέδου, ως ένα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

 

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση έκρυβε το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων Βελλαϊτών Ιωαννίνων και Ελλάδας αντίστοιχα, το πρωί της Τετάρτης στα Ιωάννινα, αναφορικά με το μέλλον της Βελλάς και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκαν η κοινή αγωνία και διάθεση, αλλά επίσης και κοινές προτάσεις για το μέλλον της Βελλάς, σε ένα συνέδριο, που σίγουρα δεν αποτέλεσε ένα ακόμη μνημόσυνο για το παρελθόν που χάθηκε οριστικά, αλλά την αφετηρία για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου με τη διατύπωση και προβληματισμών και προτάσεων οι οποίες μπορούν να καλύψουν δύο βασικά σκέλη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το πρώτο από τα δυο σκέλη, έχει να κάνει με τη συνέχιση της εκκλησιαστικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας που εξαντλείται με την προοπτική λειτουργίας της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από τον Οκτώβριο του 2023, αλλά σίγουρα το πιο ενδιαφέρον είναι το δεύτερο σκέλος που αφορά στη δυνατότητα της υλοποίησης σπουδών ακαδημαϊκού επιπέδου.

Ο κοινός τόπος αποτυπώθηκε περισσότερο στο δεύτερο σκέλος καθώς ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος έκανε γνωστό πως από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν προχωρήσει τη συνεργασία τους, διαμορφώνοντας έναν Κανονισμό που εξετάζεται σε νομικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, ώστε να συσταθεί στη Βελλά ένα εκπαιδευτικό κέντρο ακαδημαϊκού επιπέδου, ως ένα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.

Επίσης όμως, στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν πρωτόλειες συζητήσεις με τη Θεολογική Σχολή του Μονάχου αλλά και με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ ο κ. Μάξιμος σχολίασε με θετικό τρόπο την πρόταση που υποβλήθηκε από έναν εκ των ομιλητών για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ορθοδοξίας.

Η ίδρυση Σχολών ή Τμημάτων Σχολών ακαδημαϊκού επιπέδου αποτέλεσε αντικείμενο και άλλων προτάσεων στη διάρκεια του συνεδρίου με τον Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαο Βώττη, να προτείνει στη δική του ομιλία την ίδρυση Τμήματος Γεωπονίας ως παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε παρεμφερές επίπεδο κινήθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως του Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου Κων. Τσακτσίρα που πρότεινε την δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αγροοικολογία και την Αγροδιατροφή προς την κατεύθυνση ίδρυσης Τμήματος Αγροοικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις

Στη συνέχεια των εισηγήσεων, και όπως τονίσθηκε και στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, από τους ομιλητές κατατέθηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον της Βελλάς.

Ο Θεοχάρης Κοσμάς Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρότεινε τη σύσταση «Κέντρου Σπουδής και Έρευνας Βιολογίας Φυτών με πυλώνα ένα σύγχρονο Βοτανικό Κήπο στη Βελλά».

Την ίδρυση «Ελληνορθοδόξου Ευρωπαϊκού Κολεγίου Βελλάς», πρότεινε ο Ελευθ. Γείτονας, Γεν. Διευθυντής των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Ζώης Γαλατάς μίλησε για την «εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς».

Ομιλία με θέμα «η Βελλά, το νέο Τεχνολογικό Πάρκο», ανέπτυξε ο νεοκλεγείς περιφ. σύμβουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Σπυρ. Υφαντής, ενώ ο ταμίας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Ηλίας Γαλανός ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Βελλάϊτών Ιωαννίνων Δημ. Φλώρος ανέπτυξε την πρόταση με τίτλο «Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών».

Η αναφορά του Μητροπολίτη

Παράλληλα, στα αξιοσημείωτα των πρώτων τοποθετήσεων στην αρχή του συνεδρίου, η διατύπωση από τον κ.κ. Μάξιμο ιδιαίτερα επικριτικών θέσεων προς την Εκκλησία της Ελλάδος ακόμη και προσωπικά για τον Αρχιεπίσκοπο, Μακαριότατο κ.κ Ιερώνυμο και τη στάση του προ διετίας στην απόφαση να μπει λουκέτο στην Εκκλησιαστική Ακαδημία και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

«Πολλοί είπαν ή έγραψαν πώς είναι δυνατό να μην γνώριζα τις προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας μας κι όμως αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο. Να γνωρίζετε όμως, ότι ακόμη και για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, υπήρξε ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο γιατί ούτε αυτήν την ήθελαν να συσταθεί στη Βελλά», πρόσθεσε.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό στην αρχή του συνεδρίου απηύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, και οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποφοίτων Βελλαϊτών Ελλάδος και Ιωαννίνων αντίστοιχα, κ.κ. Βώττης και Φλώρος.

Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης αντίστοιχα. Συντονιστής και πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος του Συνδέσμου των Ιωαννίνων, Γιάννης Γιώσας.

Το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν και εκείνες που προστέθηκαν πέραν του καθορισμένου προγράμματος αλλά και οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν, θα δημοσιοποιηθούν σε ειδικό φυλλάδιο που θα εκδοθεί προσεχώς, ενώ θα αποσταλεί το σώμα των προτάσεων στα συναρμόδια υπουργεία, στους τοπικούς φορείς και στην Ιερά Σύνοδο.