ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – Υπό εξέταση η μεταφορά τους από τους δήμους στις περιφέρειες

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους δημάρχους της Ηπείρου η αναζήτηση από
την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των στοιχείων που αφορούν το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες αυτές – Ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών μετέφερε στον Θ. Μπέγκα πως η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στις περιφέρειες

Ένα νέο μείζον ζήτημα προέκυψε ξαφνικά για τους δημάρχους της χώρας και φυσικά και της Ηπείρου, μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να αναζητήσουν τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στον αριθμό του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες δόμησης των δήμων.
Το ζήτημα προκύπτει καθώς οι αιρετοί διαπιστώνουν πως η συγκεκριμένη ενέργεια υποκρύπτει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία νέα, μεγάλη αλλαγή.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παναγιώτης Νταής, πίσω από την αναζήτηση των στοιχείων αυτών υποκρύπτεται κάτι πολύ σοβαρότερο που είναι όμως μία μεσοβέζικη λύση.
«Στον δήμο Ηγουμενίτσας έχουμε μία υπάλληλο από τον δήμο Σουλίου που έρχεται στην υπηρεσία δόμησης για διεκπεραίωσή των υποθέσεων του δήμου Σουλίου. Το υπουργείο θέλει να καταγράφεται η υπάλληλος αυτή στον δήμο Ηγουμενίτσας ώστε να έχει ο δήμος την σχετική επάρκεια, αλλά παράλληλα να παραμένει ως υπάλληλος του δήμου Σουλίου. Πρόκειται για μεσοβέζικες αντιλήψεις και αλχημείες που δεν επιφέρουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Νταής.
Η «είδηση» όμως ήρθε αμέσως μετά από τον Θωμά Μπέγκα που ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό κ. Λιβάνιο, του εξέθεσε το ζήτημα πλην όμως ο ίδιος του μετέφερε πως η Κυβέρνηση εξετάζει και μάλιστα σε προχωρημένο πλέον στάδιο την επαναφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στις περιφέρειες.
«Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ασχοληθούμε ως ΠΕΔ και να αποστείλουμε σχετικό αίτημα στην ΚΕΔΕ για να πιέσουμε καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, ενώ ο Γραμματέας της ΠΕΔ Γ. Παπαδιώτης τόνισε πως εφόσον η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα πρόκειται για ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την αυτοδιοίκηση που δεν πρέπει να το αποδεχθεί και να το επιτρέψει.
Για τη χρήση των αιγιαλών
Παράλληλα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, την Τετάρτη, τέθηκε και ένα ακόμη σημαντικό θέμα – εκτός ημερήσιας διάταξης – με τον Π. Νταή, να αναφέρεται στους παραθαλάσσιους δήμους, στους οποίους με τη νέα νομοθεσία της αξιοποίησης των περιουσιών στις παραθαλάσσιες περιοχές, το αποκλειστικό δικαίωμα της παραχώρησης και χρήσης που είχαν οι δήμοι, πλέον παραχωρείται στην Κτηματική Υπηρεσία.
Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε ότι θα πρέπει μέσω της ΚΕΔΕ να ζητηθούν και διευκρινίσεις και εξαιρέσεις για την υπόθεση, με το σκεπτικό, ότι σε παραλίες μεγάλης έκτασης, όπως το Μονολίθι, δε μπορούν να ισχύουν ίδιες διατάξεις επί της παραχώρησης και μίσθωσης των τ.μ στους χρήστες, αλλά θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση εξέταση καθώς υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα έθεσε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς καθώς επί των εσόδων που προκύπτουν με τη νέα νομοθεσία, το 60% αυτών καταλήγει στον δήμο και το 40% στην Κτηματική, η οποία όμως δεν αναλαμβάνει καμία άλλη υποχρέωση. «Οι δήμοι υποχρεούνται να κάνουν την καθαριότητα, τη φύλαξη, την αποκομιδή, τις ναυαγοσωστικές υποδομές και τελικά να εισπράττουν το 60% των εσόδων. Ή το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ή θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση», ανέφερε. Ο κ. Γεωργάκος έδωσε το παράδειγμα των εξόδων για τις ναυαγοσωστικές μονάδες το περσινό καλοκαίρι, που ήταν 15 στον δήμο Πρέβεζας, με το συνολικό κόστος να φτάνει τις 430.000 ευρώ τον δε δήμο Πρέβεζας να επιδοτείται με το ποσό των 160.000 ευρώ από την ΚΕΔΕ…