Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Διαρκής προσπάθεια «αναχαίτισης» της ακρίβειας

Σήμερα, Τρίτη, αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις τη νέα επιδότηση για τα καύσιμα – «Επιταγή ακρίβειας», εκτός από το νέο τρίμηνο fuel pass και την επιδότηση ρεύματος που ήδη «τρέχει», σχεδιάζει η κυβέρνηση – Από σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

 

Σήμερα αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις σχετικά με τη νέα επιδότηση για τα καύσιμα, γνωστή και ως fuel pass, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ύστερα από σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου.

Όπως είπε η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων το μέτρο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων (με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων), όσο και στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Ο δρόμος για ένα πιο γενναίο πακέτο άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, «επιταγή ακρίβειας», εκτός από το νέο τρίμηνο fuel pass που θα ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη και την επιδότηση ρεύματος που ήδη «τρέχει», σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, οι νέες παρεμβάσεις είναι πλέον μονόδρομος για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και οι επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία και, όπως λένε χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «οι φωτιές πρέπει να σβήσουν πριν φουντώσουν», με τη σκέψη φυσικά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όποτε κι αν αυτές έρθουν.

Στο πλαίσιο αυτό δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το fuel pass 2 θα αφορά και τη βενζίνη και το diesel, ενώ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί στους δικαιούχους με διαφορετική κλιμάκωση, δηλαδή περισσότερα χρήματα για τους ευάλωτους και λιγότερα σε υψηλότερα εισοδήματα, με το ποσό της επιδότησης να φτάνει και τα 70 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η ενίσχυση από 30 – 50 ευρώ που ήταν στην πρώτη φάση θα ανέλθει σίγουρα στη δεύτερη στα 40 – 60 ευρώ, ενώ τα 70 ευρώ εξετάζονται ως ενίσχυση σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.

Το σίγουρο είναι ότι το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) θα αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Στα σχέδια πάντως του πρωθυπουργικού γραφείου είναι και δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» εντός του καλοκαιριού, με στόχο πάντα, όπως υποστηρίζουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τη στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την πρώτη «επιταγή» το Πάσχα, οπότε δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να δοθεί μια νέα «επιταγή ακρίβειας» απαιτείται να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος 250 έως 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τη λάβουν και πάλι κατηγορίες δικαιούχων όπως το Πάσχα.

Η πλατφόρμα για τις ηλεκτρικές συσκευές

Παράλληλα, από σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και την επιδότηση για αγορά νέας.

Το ύψος των επιδοτήσεων θα κυμαίνεται από το 30% έως 50% της τιμής και σε απόλυτους όρους θα είναι από 135 έως 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ το πρόγραμμα αφορά συσκευές όλων των κατοικιών, κύριων και μη. Η επιλογή δικαιούχων θα προκύψει από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να μπορέσουν να ενταχθούν. Μοριοδοτούνται επιπλέον μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ.

Υπολογίζεται ότι η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα 209.000 μεγαβατώρες τον χρόνο. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τη συνολική κατανάλωση μίας ολόκληρης πόλης. Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω της εγκατάστασης των νέων συσκευών έως και 40 εκατ. ευρώ ανά έτος σε σημερινές τιμές καυσίμων. Αναμένεται επίσης μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 125.000 τόνους ανά έτος. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα «αφορά περίπου 200.000 νοικοκυριά και το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50%.

Αφορά την:

•  Αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές και πιο συγκεκιρμένα: κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες.

•  Ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να:

•  διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,

•  έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει έως και  3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

•  έως δύο κλιματιστικά,

•  έως ένα ψυγείο,

•  έως έναν καταψύκτη.

Κάθε ωφελούμενος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.

Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω :

•  της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ή

•  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ