Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ – Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και στην Ήπειρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού, την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Για το 2021,  200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, το οποίο αποτέλεσε στις αρχές του 1821 χώρο φιλοξενίας του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Μάνη, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αρχής της Επανάστασης.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, 120 αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει  την Πανσέληνο. Πενήντα δύο από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς της  COVID -19  και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου. Σας προσκαλούμε όλους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία την ωραιότερη νύχτα του  ελληνικού καλοκαιριού, την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο έχουν ως εξής:

ΕΦΑ Θεσπρωτίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00.

ΕΦΑ Άρτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας: Θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Ώρα έναρξης: 21:00. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00.

ΕΦΑ Ιωαννίνων, Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης: Μουσική εκδήλωση «Η Εποχή του Θερισμού» με τη Νατάσα Μποφίλιου. Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης 2021. Διοργάνωση του Δήμου Δωδώνης.

ΕΦΑ Ιωαννίνων, Αρχαιολογικός Χώρος «Πασσαρώνος» Μεγάλου Γαρδικίου Δήμου Ζίτσας: Μουσική εκδήλωση στην Ακρόπολη Γαρδικίου. Διοργάνωση του Δήμου Ζίτσας.

ΕΦΑ Ιωαννίνων, Αρχαιολογικός Χώρος Εσωτερικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ) Κάστρου Ιωαννίνων: Μουσική εκδήλωση «Φεγγαρόσκονη» με έργα των A. Dvořák, C. Debussy, K. Weill, R. Rodgers, Μ. Χατζιδάκι με θέμα το φεγγάρι. Συμμετέχουν: Μαρία Τσιρώνη τραγούδι,  Απόστολος Δημητρίου, κλαρινέτο, Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο, Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιάνο. Διοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

ΕΦΑ Πρέβεζας, Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης – Ωδείο: Παράσταση της αρχαίας τραγωδίας, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Πρόκειται για μία παραγωγή της θεατρικής ομάδας  «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και συγχρηματοδότηση με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πρέβεζας. Ανώτατος αριθμός θεατών 675 – διανομή αριθμημένων δελτίων εισόδου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΕΦΑ Πρέβεζας, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης: Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00.

ΕΦΑ Πρέβεζας, Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου Αχέροντα: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00.

ΕΦΑ Πρέβεζας, Αρχαιολογικός Χώρος Κασσώπης: Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από 20:00 έως 24:00.

ΕΦΑ Πρέβεζας, Κάστρο Πάργας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από 20:00 έως 24:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ