ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Κοινή εισήγηση παρατάξεων για το πρόστιμο για τον Λούρο

Με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου», «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Ανυπότακτη Ήπειρος» κατέθεσαν κοινή εισήγηση «για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου, την προστασία των ποταμών και των οικοσυστήματός τους,  με βάση την από 22/09/2023 οριστική έκθεση ελέγχου/ πράξη βεβαίωσης παράβασης των επιθεωρητών περιβάλλοντος για την εκτέλεση εργασιών στο Λούρο» ώστε να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.
Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η «π παράταξη του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την υπογραφή της κοινής εισήγησης, αφαιρώντας την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να υποχρεώσει το προεδρείο να δεχτεί την συζήτηση του θέματος με το 1/3 των περιφερειακών συμβούλων όπως ορίζει ο κανονισμός».
Παράλληλα στο δελτίο τύπου σημειώνονται και τα εξής: «Στην εισήγηση που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής, Γ. Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ.Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος, Δ. Τρομπούκης, Σπ. Ριζόπουλος, Ε. Νάνος, Ζ. Γαλατάς και Κ. Νουτσόπουλος ασκούν δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή για την προχειρότητα, την αδιαφορία, τις ανυπόστατες δικαιολογίες, την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, καθώς και για τη… «μάχη του αυτονόητου» που κλήθηκαν να δώσουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί ανομβρίας που διέκοψε τη ροή του ποταμού σε συγκεκριμένο τμήμα του.
Να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος με βάση το πόρισμα, επέβαλλαν πρόστιμο 180.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου όχι μόνο για την πραγματοποίηση έργων που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια. Στην πράξη απέρριψαν όλο το αφήγημα του Περιφερειάρχη για «υπηρεσίες που δεν χρειάζονται άδειες», για εσταβέλες που στεγνώνουν το Λούρο κοκ».
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καλούν το περιφερειακό συμβούλιο μετά την έκδοση του πορίσματος των ελεγκτών περιβάλλοντος «να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια που απώλεσε στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2022 για το θέμα του Λούρου και να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο το πρόστιμο των 181.871 ευρώ δεν θα βαρύνει τον Ηπειρωτικό λαό.