ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – Το Αντάμωμα στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφεται με  ομόφωνη έγκριση της πρότασής της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου το Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου.
Η πρόταση για την υποβολή του αιτήματος έγινε από το μέλος της Αδελφότητας Μαρία Κεφάλα και αγκαλιάστηκε αμέσως από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και από δύο μέλη της τον Γιώργο Καψάλη ο οποίος με πολύ κόπο και χρόνο και σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπιγκιώτη συνέταξαν ένα άρτιο δελτίο.
Οι μόνιμες εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν στο Γυφτόκαμπο, το επιβλητικό φυσικό περιβάλλον, τα δρώμενα που παρουσιάζονται, η άρτια οργάνωση και η ίδια η επιθυμία  της συμμετοχής και διαχρονικής παρουσίας των επισκεπτών στο Αντάμωμα,  καθώς και το μουσικό και χορευτικό μέρος που παρουσιάζεται, προσέδωσαν μία ξεχωριστή δυναμική στην εκδήλωση και οδήγησαν, κατ’ ουσία, και στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης προς το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο και την ενέκρινε ομόφωνα.
Η εγγραφή αυτή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλη ευθύνη ώστε το Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου να αναδειχθεί και να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κώστας Τάγκας έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην σύσταση της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου που ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό τη διαφύλαξη και διατήρηση της παράδοσης των Σαρακατσαναίων.
Λίγα χρόνια αργότερα με τη συνδρομή των μελών της απέκτησε ιδιόκτητο ακίνητο για τη στέγασή της. Σήμερα λειτουργεί 5 τμήματα παραδοσιακών χορών, έχει πλούσια ιματιοθήκη με αυθεντικές σαρακατσάνικες φορεσιές και βιβλιοθήκη με όλη τη σαρακατσάνικη βιβλιογραφία. Πολλοί φοιτητές από την Αρχιτεκτονική, το Παιδαγωγικό και τη Φιλοσοφική σχολή επισκέπτονται την Αδελφότητα και αντλούν πληροφορίες για τις έρευνες και εργασίες τους. Επίσης έχει εκδώσει βιβλία και κάθε χρόνο κυκλοφορεί το ετήσιο περιοδικό της με τίτλο Σαρακατσαναίοι.
Το 1979 δημιούργησε τη σαρακατσάνικη στάνη στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, που αποτελεί σήμερα ένα από τα καλύτερα υπαίθρια μουσειακά μνημεία, για τη μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής των κονακιών και για την κατασκευή τους στο φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί πιστή αναπαράσταση του σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού. Είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, με κορυφαία το Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου την μεγαλύτερη, για 40 και πλέον χρόνια, πολιτιστική εκδήλωση στο Ζαγόρι με τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Τάγκα και το Δ. Σ. της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου για «την τιμή, αλλά και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του για  να συντάξει την πρόταση για την ένταξη του Ανταμώματος στον Γυφτόκαμπο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Σημαντική είναι και η συμβολή του Βαγγέλη Παπιγκιώτη κατά την προετοιμασία  της πρότασης. Ο κ. Καψάλης ανέφερε ότι ήταν έντονη η επιθυμία για ένα κοινό Αντάμωμα και αυτό οδήγησε  αρχικά την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, συνεπικορούμενη, στη συνέχεια, από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας και Ν. Πρεβέζης στην καθιέρωση ήδη από το έτος 1979, όπως αναφέρθηκε, στην καθιέρωση του Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου. Ασφαλώς, στη συνέχεια, προστέθηκαν ως επισκέπτες Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλοί άλλοι επισκέπτες από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της χώρας,  που μας τιμούν διαχρονικά με την παρουσία τους.