Επιτυχημένο το 2ο Σεμινάριο Ηπειρώτικου Κεφαλόδεσμου

Μια ακόμη εκπαιδευτική παρέμβαση του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννίνων

 

Με ένα ακόμη ειδικό σεμινάριο, λόγω του αντικειμένου (Κεφαλόδεσμος), που βρίσκει εφαρμογή σε κάθε φορέα παραδοσιακού χορού της Ελλάδας ο οποίος ενδιαφέρεται για την σωστή ένδυση των χορευτών του, συνέχισε την παρέμβασή του στον ευρύτερο χώρο της Παράδοσης και του Λαϊκού Πολιτισμού, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 40ης χρονιάς από την ίδρυσή του.

Επρόκειτο για το «2ο σεμινάριο Ηπειρώτικου Κεφαλόδεσμου» και 14ο στο πεδίο της Παράδοσης, τα οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στα Γιάννινα το 2001.

Για το συγκεκριμένο, επιλέχτηκαν οι κεφαλόδεσμοι με τις φορεσιές τριών περιοχών, με χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς χορούς, που παρουσιάζουν πολλοί σύλλογοι, όπως του Ζαγορίου, του Μετσόβου και του Πωγωνίου.

Οι τρείς εισηγήτριες, που είχαν καταγωγή ή σχέση με την κάθε περιοχή, Κική Πανταζή – Τζόκα (Ζαγόρι – Ελαφότοπος), Λευκή Μάγκου- Ζαχάρη (Πωγώνι- Δελβινάκι) και Νίκη Μαυρογιώργου με Μαριλένα Τζαλονίκου (Μέτσοβο), με μεστό και τεκμηριωμένο λόγω, αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων και καταγραφών, μετέφεραν στους συμμετέχοντες την γνώση δεκαετιών ή αιώνων που και οι ίδιες είχαν αποκομίσει από τους προγόνους τους.

Για τους τρόπους δεσίματος του μαντηλιού αναλόγως της περίστασης, τα χρώματα και τα σχήματα, τα κοσμήματα που προσέθεταν, τον τρόπο κατασκευής ή προμήθειας, το δέσιμο των μαλλιών κα.

Ιδιαίτερη αξία είχαν και οι συμβουλές που προσέθεσαν προς όλους ώστε η άγνοια ή η βιασύνη να μην προβαίνει σε βάρος της σωστής παρουσίασης σε παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Από την πλευρά τους οι γενικοί συντονιστές του σεμιναρίου και δάσκαλοι χορού του Συγκροτήματος Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας (εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής) αφού ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τις εισηγήτριες για την υποδειγματική συνεργασία αλλά και την προσπάθειά τους να μεταλαμπαδεύσουν τα Παραδομένα, τόνισαν ότι αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις, επιθυμία τους είναι να διοργανώσει το Συγκρότημα ανάλογο σεμινάριο για περισσότερους ενδιαφερομένους, ιδίως μέλη Χορευτικών Συλλόγων, ανταποκρινόμενοι και στην δήλωση των τριών κυριών ότι είναι θετικές για κάθε μελλοντική συνεργασία με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, η παρουσίαση κεφαλόδεσμου-φορεσιάς κάθε περιοχής ολοκληρώνονταν με χαρακτηριστικούς χορούς και τραγούδια της, συνοδευόμενους από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Βασίλη Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Γιώργο Πατσούρα (τραγούδι), Βασίλη Τσίκα (λαούτο) και Παύλο Λαζοκίτσιο.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Τμήματος για το Δεκέμβριο συνεχίζονται με τα «Σπάργανα του Χριστού» την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στο Κάστρο στις 12.00 το μεσημέρι και τα Κάλαντα στις Αρχές με χορό στους πεζόδρομους, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, από το πρωί ως το μεσημέρι.