ΕΟΔΥ – Νέα αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Φέτος, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, βρίσκεται και η Π.Ε. Άρτας – Κανένας εφησυχασμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες

 

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 18 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 58 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα 49 από τα 58 κρούσματα, παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 9 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Την περίοδο 2023, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Καστοριάς και Άρτας.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας). Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

Αγνή Νάκου: «Κανένας

εφησυχασμός για τον κορωνοϊό»

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα, προκαλεί η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής «Eris» του στελέχους Όμικρον, του SARS-CoV-2, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κυκλοφορία της στην κοινότητα και η διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη, κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου μιλώντας για το θέμα εξήγησε ότι από την πλευρά τους οι υπηρεσίες δεν εφησυχάζουν και τόνισε ότι μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο είχαμε και ενεργοποίηση πολλών παιδικών ασθενειών.

Τόνισε ότι από την πλευρά τους ακολουθούν όλες τις συστάσεις και τις οδηγίες που έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο ενώ σημείωσε ότι διενεργούνται κανονικά οι έλεγχοι για κορωνοϊό σημειώνοντας ότι γίνονται πάνω από 1000 τεστ την ημέρα μόνο στα Γιάννενα.

Τα κρούσματα αυτή την περίοδο παρουσιάζουν μια αύξηση εξαιτίας και της αυξημένης κινητικότητας λόγω του καλοκαιριού, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα.

Την ίδια ώρα οι πολίτες σε όλο τον κόσμο δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του covid  καθώς πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό ενώ οι επιστήμονες έχουν ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εμβόλιο για όλες τις μέχρι σήμερα υποπαραλλαγές του ιού.

Διεθνής ανησυχία

Παράλληλα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης καλεί τους γιατρούς «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κορωνοϊού, να συνταγογραφούνται αντιικά φάρμακα».

Η μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία είναι στέλεχος το οποίο έχει αλλάξει σε 30 γονιδιακού τόπους, έχει δηλαδή 30 μεταλλάξεις συνολικά, είπε ο καθηγητής, εξηγώντας: «Οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κορωνοϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα. Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητα του και ως προς τη νοσογόνο του και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία.

«Πάντως είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κορωνοϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει και δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα.», είπε ο κ. Τζανάκης.

Η ανοσία όντως έχει μειωθεί, σίγουρα όμως τα κύτταρά μας, η άμυνά μας και τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, θυμούνται ότι αυτός δεν είναι καλός τύπος που μπαίνει στο σώμα μας και κάπως αντιδρούν. Οσο νεότερος είναι ο άνθρωπος, τόσο καλύτερη είναι αυτή η άμυνα μνήμης. Επομένως, δεν είμαστε γυμνοί, δεν είμαστε παρθένοι οργανισμοί όπως το 2020 και το πριν βγουν τα εμβόλια.

«Το νέο εμβόλιο στην ουσία πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που όπως είπαμε, αναφέρεται στην αρχαία θεά των Ελλήνων, η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια», πρόσθεσε ο καθηγητής και κλείνοντας είπε ότι «πιθανότατα να έχουμε μια ισχυρή σύσταση από τις επιτροπές που ασχολούνται με τον εμβολιασμό, όπως και η δικιά μας Εθνική Επιτροπή, για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα .