ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Πέπλο καπνού κάλυψε και το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Σύμφωνα με το meteo, o καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα και στα Γιάννενα – Οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού και στάχτης από πυρκαγιά, από το υπουργείο Υγείας

 

Αντιμέτωπες με πυκνό καπνό βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, ακόμη και σε σημεία, που δεν υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς.

Με 53 πυρκαγιές να μαίνονται το τελευταίο 24ωρο ο καπνός έχει εξαπλωθεί σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου MeteoSat-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και το πρωί της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, έφτασαν όπως ήταν αναμενόμενο και στην Ήπειρο. Κυρίως η ατμόσφαιρα, όπως όλοι μπορούν εύκολα να αντικρίσουν από το πρωί της Τρίτης, σε όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήταν αποπνικτική, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύουμε.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες με ανακοίνωσή του τις αναλυτικές οδηγίες για προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες), οι οποίες συστήνονται από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ):

– Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.

– Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:

– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

– Χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

– Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

– Αποφύγετε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.

– Αποφύγετε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).

– Αποφύγετε τη χρήση κεριών για φωτισμό.

– Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

– Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:

– Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή – Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε:

– Ανάψτε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.

– Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, πρέπει να χρησιμοποιείτε:

– Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή.

– Προστατευτικά γυαλιά (αν υπάρχουν διαθέσιμα).

– Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε: φυσητήρες φύλλων ή άλλα μέσα που μπορεί να μετακινήσουν την στάχτη στην ατμόσφαιρα.

– Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως: επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη.

Επισημαίνεται, επίσης, πως αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο.

Συστάσεις και από

την Ένωση Πνευμονολόγων

Συστάσεις απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά́ και να τίθεται σε λειτουργιά η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

«Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του» επισημαίνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Αναφέρει επίσης ότι συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Παρακαλεί, τέλος, για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

 

Βασίλης Λούπας