Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

«ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023» – Αβέβαιο το μέλλον του έργου του οδοφωτισμού

Ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της για το μέλλον του έργου και απαντώντας σε ερωτήσεις για όλες τις λεπτομέρειες, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου, για το θέμα της αντικατάστασης του οδοφωτισμού, μετά την ακύρωση της διακήρυξης.
Η κα. Καλογιάννη, στις δηλώσεις της, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες και επισημάνσεις της παράταξης στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και την επιστολή της τον Μάιο του 2020, ενώ ακόμη, είχε την ευκαιρία να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε κυρίως από την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ως έχουσα εμμέσως μέρος της ευθύνης για την ακύρωση της διακήρυξης, αφού η ίδια είχε προτείνει τον τεχνικό σύμβουλο, που έχει η περιφέρεια.
Ίσως το πιο σημαντικό ήταν η εκτίμησή της, ότι το έργο πολύ δύσκολα θα προχωρήσει μετά την ακύρωση της διακήρυξης και πως ακόμη κι αν αυτό γίνει τελικά, θα υπάρξει μία σημαντική χρονική καθυστέρηση.
«Η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών στο διατακτικό της απόφασης ακυρώνει την διακήρυξη, χωρίς να ζητά τη συμπλήρωση των στοιχείων για τον επανέλεγχο», ανέφερε η κα Καλογιάννη χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε.
Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε την άποψή της, ότι καλύτερη λύση για το έργο στον δήμο Ιωαννιτών, θα ήταν η μέθοδος ΣΔΙΤ και όχι της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) που τελικά επέλεξε η δημ. αρχή, σε συνεργασία με την περιφέρεια.
«Είναι τελείως διαφορετικές οι προδιαγραφές των έργων ΣΕΑ γι’ αυτό και έχουμε πολλές ακυρώσεις αντίστοιχων διαγωνισμών στην Ελλάδα», πρόσθεσε, για να σταθεί σε δύο ακόμη μείζονος σημασίας ζητήματα, που προκύπτουν από το ιστορικό του έργου. Αφενός στο ότι ο κύριος του έργου, ο δήμος Ιωαννιτών δε γνωρίζει τι πρόκειται να παραλάβει και αφετέρου, απαντώντας επί των δικών της ευθυνών, για το διάστημα που ετοιμάστηκαν οι μελέτες για τα έργα του οδοφωτισμού, ότι «οι μελέτες ήταν πλήρεις και άρτιες, όμως είναι άλλο η μελέτη και άλλο η διακήρυξη. Τι αλλαγές έγιναν στη διακήρυξη δεν το γνωρίζω, αλλά αυτό θα πρέπει να το ξέρει η περιφέρεια. Το πώς η περιφέρεια επέλεξε τον τεχνικό σύμβουλο (σ.σ εννοεί για τη σύνταξη της μελέτης στο δήμο Ιωαννιτών), είναι δικό της θέμα να το εξηγήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και πούμε οτιδήποτε, ρίχνοντας το μπαλάκι αλλού», σημείωσε, αφήνοντας μία σαφή αιχμή προς τον Αλ. Καχριμάνη.
Οι παρεμβάσεις
Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής της η κα. Καλογιάννη, έχοντας διπλά της δημοτικούς συμβούλους, αναφέρθηκε στο ιστορικό των μελετών μέχρι και το στάδιο της δημοπράτησης μίας ομάδας ενεργειακών έργων, όπως ο οδοφωτισμός, οι παρεμβάσεις στη λιμναία συγκοινωνία, και άλλες.
Η παράταξη τον Μάιο του 2020 και αφού η δημ. αρχή είχε επιλέξει τη μέθοδο ΣΕΑ, η παράταξη απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην οποία καταγράφονται όλα τα παραδοτέα μιας αξιόπιστης μελέτης.
«Αυτά που μας κατάθεσε ως φάκελο μελέτης δεν έγιναν αποδεκτά από την πλευρά μας και έτσι καταψηφίσαμε το θέμα.
Η δημοτική αρχή, τελικά και με τη βοήθεια της αλλαγής του νόμου, ψήφισε την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Ηπείρου και εκχώρησε σε αυτήν την πλήρη αρμοδιότητα δημοπράτησης του έργου. Η Περιφέρεια δημοπράτησε το έργο και προσφάτως η Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών στην οποία προσέφυγαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, επισημαίνει –και εκτός άλλων θεμάτων επί της διακήρυξης- ελλείψεις ίδιες με αυτές που είχαμε επισημάνει εμείς από τον Μάιο του 2020. Το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και η απόφαση της αρχής αυτής, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί έστω και εμμέσως (αφού προκλήθηκε από υποψήφιους εργολάβους) τα συμφέροντα του δήμου», τόνισε η κα Καλογιάννη.

Βολές για τα λάθη

Η κα. Καλογιάννη, αναφέρθηκε και στα βασικά λάθη δήμου και περιφέρειας, τονίζοντας, ότι η δημ. αρχή μεταξύ άλλων δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά με το σχεδιασμό και τις προθέσεις της για το έργο από το καλοκαίρι του 2019, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα κατά το δημοτικό συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2019, υποτίμησε το δημοτικό συμβούλιο, εκχώρησε τα πάντα που σχετίζονται με τη δημοπράτηση του έργου στην περιφέρεια, υποτίμησε τις υπηρεσίες του δήμου, δεν κατανοεί τη διαφορά μεταξύ μελετητή και τεχνικού συμβούλου και πως ακόμη ισχυρίζεται, ότι το έργο θα εξελιχθεί χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ.
Επιπρόσθετα, έκανε άμεση αναφορά στον Αλ. Καχριμάνη και στην ανακοίνωση της περιφ. αρχής, που εμμέσως της αποδίδει ευθύνες για την πρόσφατη εξέλιξη της διακήρυξης.
«Λάθος της περιφερειακής αρχής που δεν αναγνωρίζει ότι η παράταξη «Ιωάννινα 2023»  ήταν εκείνη που στήριξε τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει το έργο τον Οκτώβριο του 2019 και που προσπάθησε να την βοηθήσει και να την προφυλάξει με τις παρατηρήσεις της τον Μάιο του 2020. Λάθος της περιφερειακής αρχής που μου επιρρίπτει ευθύνες ότι δεν συνέβαλα στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση ενός έργου χωρίς μελέτες. Η περιφερειακή αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι η παράταξη «Ιωάννινα 2023»  είναι δημοτική παράταξη του δήμου Ιωαννιτών και καταθέτει τις απόψεις της στη δημοτική αρχή και ελέγχει τη δημοτική αρχή. Δεν έχει δε, καμία πρόθεση ή αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία να καταθέτει παρατηρήσεις και συμβουλές για οποιαδήποτε ενέργεια, οποιουδήποτε άλλου φορέα», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ