ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ – Στον «χάρτη» με τα κρούσματα Γιάννενα και Άρτα

157 κρούσματα έχουν εμφανιστεί στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα και για τον κορωνοϊό

 

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 157 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 115 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 42 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Επίσης έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων 81 έτη).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 5 νέα κρούσματα. Για ακόμη ένα πιθανό περιστατικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (δεν περιλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων), ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Την περίοδο 2023, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καστοριάς, Άρτας και Ιωαννίνων. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Σε επιφυλακή

για τον κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί αναφορικά με τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολοένα και αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και έχουμε ταυτόχρονα αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι και εκείνοι που οφείλουμε να προστατέψουμε, όπως σημείωσε η Αγνή Νάκου που έχει ασχοληθεί με την διαχείριση της πανδημίας. Ερωτηθείσα εξήγησε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε έλεγχο και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως καθώς πολλοί νοσούν και κυκλοφορούν χωρίς να λαμβάνουν κανένα απολύτως μέτρο. «Κυκλοφορεί κόσμος που νοσεί χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο και αυτό ενέχει κινδύνους. Θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», ανέφερε η κα Νάκου, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να προγραμματίσει τον εμβολιασμό, τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για την εποχική γρίπη.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris» η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Η χώρα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Η εταιρεία Moderna έχει επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.