ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΙ – Δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού

«Τα ήδη οξυμένα προβλήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων, θα γιγαντωθούν», δηλώνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπ. Κονιτσιώτης – Κυρ. Μητσοτάκης: «Το νομοσχέδιο θα φέρει ριζική τομή στην εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση»

 

Με πολλές αντιδράσεις, ακόμη και επεισόδια στην Αθήνα, είχε ξεκινήσει την Παρασκευή η τελική συζήτηση στη Βουλή, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Η ονομαστική ψηφοφορία, επρόκειτο να γίνει κατ’ άρθρο κάτι που σημαίνει μία πολύωρη διαδικασία για να εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή το φοιτητικό κίνημα έχει μπει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία εκφράζοντας από την πρώτη στιγμή ανοιχτά τις αντιρρήσεις του και επιχειρηματολογώντας σχετικά, ενώ τις σοβαρές επιφυλάξεις για το μέλλον των δημόσιων πανεπιστημίων εκφράζει και η Σύνοδος των πρυτάνεων της χώρας.

Όσο περισσότερο προχωρά αυτή η συζήτηση όμως, τόσες περισσότερες παράμετροι έρχονται στο προσκήνιο και μία από αυτές είναι και η άνιση μεταχείριση μεταξύ μη κρατικών και δημόσιων πανεπιστημίων, με τις συνθήκες να ευνοούν αναμφίβολα τα πρώτα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Καθηγητής Σπυρ. Κονιτσιώτης ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν δημόσια πως τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, από θέση αρχής μάλιστα και επειδή δεν πρόκειται για κάτι παράνομο αλλά και επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των συναδέλφων του που όπως λέει, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην πορεία όμως, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ioannina TV, και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του Καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ευρύτερα διαπίστωσαν πως αυτό που προωθεί η Κυβέρνηση θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη λειτουργία των επαρχιακών πανεπιστημίων.

«Το δέλεαρ για έναν συνάδελφο να εργαστεί στην Αθήνα, σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με καλύτερες αμοιβές, σε καλύτερες συνθήκες και με την παράλληλη δυνατότητα να εργαστεί και σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, θα οδηγήσει αναμφίβολα στην αποψίλωση του επιστημονικού προσωπικού των δημόσιων πανεπιστημίων. Δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού ενώ με το νομοσχέδιο δίνονται δυνατότητες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν παρέχονται σήμερα στα δημόσια που είναι “στραγγαλισμένα” από την ασφυκτική γραφειοκρατία του υπ. Παιδείας. Έτσι, τα ήδη οξυμένα προβλήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων, θα γιγαντωθούν» ανέφερε αρχικά ο κ. Κονιτσιώτης.

H Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων

Παράλληλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως θα το αντιμετωπίσουν οι σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι οι Ιατρικές.

«Φαίνεται ήδη ότι από τις πρώτες Σχολές που θα συσταθούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι οι Ιατρικές. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων, ο ανταγωνισμός θα είναι άνισος καθώς θα προστεθεί στην ήδη υποστελέχωση και την έλλειψη πόρων. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών έχει σήμερα 700 μέλη ΔΕΠ, ενώ η Ιατρική των Ιωαννίνων 130. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των φοιτητών δεν είναι πολύ διαφορετικός. Θα έπρεπε λοιπόν πρώτα να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να είναι δυνατό και μετά να ξεκινήσει όλη αυτή η συζήτηση. Δεν είμαστε αρνητικοί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια από θέση αρχής, αλλά δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη θέσπιση όρων που οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό», κατέληξε ο κ. Κονιτσιώτης.

Ο Πρωθυπουργός

Εξάλλου, από το βήμα της Βουλής, χθες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα φέρει ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Μια πρωτοβουλία που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μια διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πλέον δίνονται περισσότερες επιλογές στους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα η Ελλάδα μπαίνει στον εκπαιδευτικό χάρτη.

Παράλληλα, θύμισε ότι το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, την στιγμή που -όπως είπε- η χρηματοδότηση που θα φτάσει το 1,5 δις έως το 2027 και αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδίωξη της ρύθμισης είναι να πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να φεύγουν εκτός συνόρων και να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα εκτός χώρας και να επενδύσουν στην χώρα εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θα ωφελήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης.

«Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό κάτι που είναι βασική πηγή του brain drain και εμείς θέλουμε καλύψουμε αυτό το κενό», συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή, θύμισε ότι «παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη  που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση». «Είμαστε οι τελευταίοι με την Κούβα που έχουμε κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γίνεται Μητροπολιτικό και θα  έχει κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και τις νέες σχολές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. «Το Δημοκρίτειο παίρνει τη θέση που του αξίζει, μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας», τόνισε.

Εξαπέλυσε, ακόμα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υποκρισία, με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ. «Άλλες σκέψεις είχε, αλλά μόλις βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης διερωτώμενος τι θα κάνει αν έρθει το University of Pennsylvania να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα. «Τι θα κάνει θα πει, όχι», αναρωτήθηκε σχετικά. «Οι αλλαγές που δρομολογούνται έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνική κοινωνίας. Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί μη ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για την εισαγωγή σε ένα ίδρυμα, τόνισε ότι είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κράτος. «Πρέπει όντως να διαχωριστούν τα πραγματικά ιδρύματα από ευκαιριακούς φορείς. Μήπως όμως ανοίγουμε πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Προφανώς όχι γιατί και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ήδη  τα ξένα πανεπιστήμια θέτουν τα δικά τους κριτήρια ανάλογα με τους φοιτητές που θέλουν να προσελκύσουν και θεωρώ ότι θα είναι κριτήρια αυστηρά.

«Για να μην μιλήσω για αντίφαση ορισμένων που σήμερα μιλούν για κριτήρια φοιτητών όταν οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τότε που μιλούσαν για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την 3βάθμια εκπαίδευση. Τι μας ζητάτε δηλαδή; Να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να ισχύει για τα μη κρατικά», αναρωτήθηκε λίγο αργότερα. Είπαμε, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε μια ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολύ δεν την χώρα καμία λογική.

Μιλώντας για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου μίλησε ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικά.

«Θα δραστηριοποιούνται στη βάση των συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου που επιβεβαιώνει και η πλειοψηφία κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο κ. Μανιτάκης που δεν ανήκει στη δική μας παράταξη», σημείωσε.