ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στην αντεπίθεση για τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Με αφορμή ανακοίνωση του Παραρτήματος Ηπείρου των Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Περιφερειακή Αρχή κάνει γνωστό πως τα στοιχεία του ατμοσφαιρικού σταθμού των Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα

 

 

 

Με αφορμή δημοσιεύματα και Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος – Παράρτημα Ηπείρου, η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, περνά στην αντεπίθεση και απαντά, μετά άλλων πως τα στοιχεία του ατμοσφαιρικού σταθμού των Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Ειδικότερα στην απάντηση της Περιφέρειας σημειώνεται αρχικά πως «ο μόνος πιστοποιημένος σταθμός στην περιοχή της Ηπείρου, ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), είναι ο σταθμός Ιωαννίνων για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στο δίκτυο ΠΑΝΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μάλιστα ο σταθμός των Ιωαννίνων βρίσκεται στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Πύρρου. Τα δεδομένα του συγκεκριμένου σταθμού σταθμίζονται από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και παρουσιάζονται on line στην ιστοσελίδα https://air-quality.gr/ που είναι η μόνη που δίνει την μέτρηση στο θεσμοθετημένο σύστημα μέτρησης με σχετική ακρίβεια, χαμηλότερη βέβαια του ατμοσφαιρικού σταθμού του δικτύου ΕΔΠΑΡ, ενδεικτική βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από την Δ/νση Περιβάλλοντος είναι τα μόνα αξιόπιστα για την περιοχή και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από μια δημόσια υπηρεσία.

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, απαιτείται από όλους επίδειξη σοβαρότητας και  υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού. Τα στοιχεία (και τα πρωτογενή εφόσον ζητηθούν) του ατμοσφαιρικού σταθμού των Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, όπως αναφέρεται στην σχετική ενότητα της σελίδας της Περιφέρειας Ηπείρου (Πολίτης/Δελτία Ποιότητας Ατμόσφαιρας) από την αρμόδια Δ/νση. Δεδομένου ότι δεν έχουν  ζητηθεί και για  αποκατάσταση της αλήθειας  τίθενται στη διάθεση όλων τα πρωτογενή (μέση τιμή ανά ώρα) στοιχεία των συγκεκριμένων  ημερών από τον ατμοσφαιρικό σταθμό των Ιωαννίνων, καθώς και το σωστό διάγραμμα από τον σταθμό της ΠΑΝΑΚΕΙΑ για τα Ιωάννινα από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος (https://air-quality.gr)».

Οι διπλωματούχοι

Μηχανικοί Περιβάλλοντος

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Παραρτήματος Ηπείρου, του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, στην οποία, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα της ΠΑΝΑΚΕΙΑ οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) στην περιοχή της Ηπείρου, χαρακτηρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν ως «ανθυγιεινές», αφού ξεπερνά την συγκέντρωση των 150 μg/m3 για αρκετή ώρα.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κινούνται σε όλες τις περιοχές τις Ηπείρου πάνω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο έκθεσης των 25 μg/m3. Πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) ανά περιοχή σημειώθηκαν:

Άρτα: 205,7 (μg/m3)

Ιωάννινα Ανατολή: 186,1 (μg/m3)

Ιωάννινα Κέντρο: 174,8 (μg/m3)

Πέρδικα Θεσπρωτίας: 181,8 (μg/m3)

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματίων βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας πλήθος καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, αλλά και μεταβολές  στο αμυντικό του σύστημα, ζημιές στο μυϊκό ιστό, καρκίνο, ακόμα και πρόωρο θάνατο. Κίνδυνο διατρέχουν κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας (άνω των 65 ετών) και παιδιά, όπως και άτομα με οικογενειακό ιστορικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι έφηβοι δεν διατρέχουν κίνδυνο…

Σύλλογος ΜΗΠΕΡ, έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινωνία, θέλοντας να συμβάλει στην σωστή διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη προφύλαξη της δημόσιας υγείας, συστήνει την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την άμεση ενημέρωση των πολιτών από τις Αρμόδιες Αρχές».

Και η Λαϊκή Συσπείρωση

Τέλος σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει πως «σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την εγκυρότητα της ενημέρωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου  για την  ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη, μετά το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος…

… Τα στοιχεία αυτά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που περιέχονται στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου που εκδόθηκε μετά από την τηλεφωνική παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, και υποψήφιου περιφερειάρχη Γ.Πρέντζα,  με την οποία ζήτησε να ενημερωθεί με εγκυρότητα και αξιοπιστία ο Ηπειρώτικος λαός».