ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Συστάσεις στους άνω των 65 ετών λόγω της συγκέντρωσης σωματιδίων

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού Ιωαννίνων δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια – Σε Μάλτα και Σικελία ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Έβρο

 

Σχετικά με τα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εξαιτίας των πυρκαγιών σε περιοχές της Θράκης η Διεύθυνση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση.

Ειδικότερα όπως γίνεται γνωστό από την Περιφέρεια και σύμφωνα με τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού Ιωαννίνων την Τρίτη 22 Αυγούστου, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 & PM2.5). Η μέση τιμή ημέρας των σωματιδίων PM10 διαμορφώθηκε σε τιμή χαμηλότερη των 50 μg/m3. Η αντίστοιχη μέση ημερήσια τιμή για τα σωματίδια PM2.5 ήταν 40 μg/m3.

Σε μέσες ωριαίες τιμές καταγράφηκαν τιμές υψηλότερες των 50mg/m3 τις μεσημβρινές κυρίως ώρες της Τρίτης.

Λόγω της αερομεταφοράς των σωματιδίων σε υψηλότερα ύψη από αυτά των δειγματοληπτών η εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει περισσότερο επιβαρυμένη από ότι καταγράφεται στους σταθμούς μέτρησης που καταγράφουν την ρύπανση σε ύψος 2.5 -4 μ. περίπου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες Τετάρτη, το πρωί οι μέσες ωριαίες μετρήσεις των σωματιδίων PM2.5 και PM10 κυμαίνονται στα 25-30mg/m3

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση – δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους όσο παρατηρείται το φαινόμενο της αερομεταφοράς σωματιδίων λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Ζητούν ενημέρωση

Εξάλλου, τηλεφωνική παρέμβαση στον Περιφερειάρχη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα που δημιουργεί ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μεταφερθεί σε όλη την Ήπειρο, έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Πρεντζας.

Στην παρέμβαση αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα ζητώντας να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών που ακολούθησε λίγη ώρα μετά,  για τα αιωρούμενα σωματίδια που μεταφέρθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και κάλυψαν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και όλη την Ήπειρο.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση για δεύτερη μέρα δεν είναι καλή, σε αρκετές περιπτώσεις ο καπνός με τη ζέστη δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες. Είναι δε άγνωστο ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.

Συστάσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Εν τω μεταξύ, συστάσεις και χάρτη εξέδωσε το meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο για τα αιωρούμενα σωματίδια, καθώς η ποιότητα του αέρα στην Αττική επιβαρύνεται σοβαρά λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Όπως τονίζει το meteo χαρακτηριστικά: «Όπως προέβλεψε η επιχειρησιακή μονάδα ΥΠΑΤΙΑ του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ποιότητα του αέρα σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής επιβαρύνεται σταδιακά με αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 ιδιαίτερα σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Δυτικής Αθήνας και Πειραιά.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα».

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Με την παραπάνω επισήμανση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Σε Μάλτα και Σικελία ο καπνός

Επίσης, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ειδικά οι πυρκαγιές στη Θράκη παράγουν τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων που πλέον έχουν φτάσει στη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Μεσόγειο ευνοούν την καθίζηση των αερίων μαζών και μαζί τους τα μικροσωματίδια, τα οποία εντοπίζονται πολύ κοντά στο έδαφος.

Δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Τετάρτης, αποτυπώνει την έκταση που σκεπάζει ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ειδικά στην περιοχή της Σικελίας και της Μάλτας, σύμφωνα με το Meteo, η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων PM10 και PM2.5.

Βασίλης Λούπας