Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων

Αύξηση της επιβατικής κίνησης αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω άφιξης των φοιτητών

 

Σε πολύ υψηλά ποσοστά, και συγκεκριμένα πάνω από 95%, βρίσκονται τα ποσοστά εμβολιασμού στο προσωπικό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ νομού Ιωαννίνων.

Όπως έκανε γνωστό χθες, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γρηγόρης Γκίκας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛέχουν κάνει το εμβόλιο ενώ οι υπόλοιποι κάνουν τους διαγνωστικούς ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία για τις μεταφορές.

Ο κ. Γκίκας ρωτήθηκε και για την νέα εγκύκλιο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», με την οποία διευκρινίζεται ότι οι ταξιδιώτες, ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και διακινούνται με ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, υποβάλλονται έως σαράντα οκτώ ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) που πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δαπάνη των επιβατών και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης είτε σε έντυπη μορφή είτε μη ηλεκτρονικό τρόπο. Ειδικά η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr. Αναφορικά με τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ ορίζεται ότι όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους (εργαζόμενοι ΚΤΕΛ), υποβάλλονται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Παράλληλα το υπουργείο συστήνει στους συγκοινωνιακούς φορείς να ενημερώνουν επαρκώς και με σαφήνεια το επιβατικό κοινό για την ισχύ των νέων μέτρων, αναρτώντας πληροφοριακά έντυπα σε εμφανή σημεία των σταθμών καθώς και επί των οχημάτων.

Περιμένοντας τους φοιτητές

Από την άλλη, ο κ. Γκίκας ρωτήθηκε και για την επιβατική κίνηση αλλά και την έλευση των φοιτητών.

Όπως ανέφερε η έλευση των φοιτητών δεν έχει αποτυπωθεί στην αύξηση των δρομολογίων στο ΚΤΕΛ κάτι που αναμένεται να γίνει στο επόμενο διάστημα μόλις ξεκινήσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα την λειτουργία τους.

«Δεν έχουμε ακόμη αύξηση στα δρομολόγια. Πιθανόν πολλοί από τους νέους φοιτητές της πόλης να ήρθαν με τους γονείς τους την πρώτη φορά ώστε να βρουν σπίτι και να τακτοποιηθούν. Η πόλη μας έχει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Είναι συνυφασμένη με τους φοιτητές και η έλευσή τους είναι σημαντική τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την ζωντάνια της» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ