ΙΩΑΝΝΙΝΑ-Και πάλι στα ύψη τα νέα κρούσματα

Πολύ μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων, παρουσιάστηκε το τελευταίο 24ωρο σε σχέση με προχθές, καθώς καταγράφηκαν 1.997 νέα, (2.107 προχθές) σε σύνολο 68.722 τεστ, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67.4% άνδρες), 12 λιγότεροι από χθες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς. Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 50 εντοπίζονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τρία στην Π.Ε. Πρέβεζας, δυο νέα κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και ένα νέο κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.

Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τα τέσσερα εμβόλια

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την Παρασκευή την προσθήκη της καρδιακής φλεγμονής ως πιθανής παρενέργειας των εμβολίων τύπου mRNA κατά της COVID-19.

Ο ΕΜΑ εντόπισε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ μιας σπάνιας καρδιακής φλεγμονής με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ως εκ τούτου, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εν δυνάμει πιθανές παρενέργειες των δύο εμβολίων τύπου mRNA. Αυτού του είδους οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους ενήλικες άνδρες, δήλωσε ο EMA.

Το παραπάνω ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα αξιωματούχων υγείας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Ο ΕΜΑ, επίσης, συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών αγγείων να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί τον Ιούνιο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre.

Κατά τα λοιπά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Επίσης, η Pfizer Inc σχεδιάζει να ζητήσει από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έγκριση για ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της COVID-19 τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής της ομάδας την Πέμπτη, βάσει στοιχείων για μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και λόγω της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν δήλωσε ότι η πρόσφατη καταγεγραμμένη υποχώρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο των μολύνσεων όσο και της νόσου έπεσε στο 64% τον Ιούνιο.

Η μετάλλαξη Δέλτα

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τελευταία πράξη του δράματος», υποστήριξε εξάλλου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετάλλαξη Δέλτα θα προσβάλει τους πάντες, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Επομένως του χρόνου τέτοιο καιρό ή θα έχουμε αντισώματα από το εμβόλιο ή θα έχουμε αντισώματα από τη Δέλτα και κάπου εκεί θα τελειώσει το παραμύθι», είπε συμμετέχοντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα».

«Όλες οι πανδημίες τελειώνουν στα τρία χρόνια, θα τελειώσει και αυτή στα τρία χρόνια», σημείωσε ο κ. Σύψας εκτιμώντας ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί. Όπως εξήγησε, μέχρι τότε ο κορωνοϊός είτε θα έχει μετατραπεί σε ένα χρόνια νόσο, σε ένα εποχικό νόσημα, είτε θα εξαφανιστεί εντελώς όπως εξαφανίστηκε η επιδημία της ισπανικής γρίπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτητα και, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου. «Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο καθώς μολύνονται νεοι άνθρωποι οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα περάσει ταχύτατα στους ευπαθείς πληθυσμούς. Τότε θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγείας, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου.

«Οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν την πίεση», τόνισε καταλήγοντας πως το παιχνίδι θα παιχτεί στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Σχολιάζοντας τη χρήση της μάσκας, ο κ. Σύψας είπε ότι «συνεχίζουμε να τις φοράμε μετά μανίας παντού, και στους εξωτερικούς χώρους με εξαίρεση τις περιοχές που είναι μια ερημιά, σε ένα ερημικό δρόμο όταν περπατάμε, στο βουνό…». «Όμως στην πόλη μέσα όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι μια στιγμή που ο ιός ξαναμπαίνει σε μια εκθετική πορεία.

Ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι το πρώτο μεγάλο μάθημα που μας έδωσε η πανδημία είναι η έλλειψη πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. «Εδώ φάνηκε η γύμνια του ελληνικού συστήματος υγείας, φάνηκε σε όλη την έκταση της νόσου Covid», πρόσθεσε τονίζοντας τη σημασία του οικογενειακού γιατρού.«Αν δεν έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, αποτυγχάνει και η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια», είπε προσθέτοντας ότι αυτό το καταλάβαμε πάρα πολύ καλά με τον Covid ο οποίος «μας έβαλε ένα καθρέφτη μπροστά μας».

Το δεύτερο μεγάλο μάθημα που πήραμε είναι ότι χρειαζόμαστε κλίνες ΜΕΘ, όπως είπε. Ο αριθμός των κλινών πρέπει να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα, τόνισε προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίσης εκπαίδευση των γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού «Όλα αυτά δεν τα έχουμε», είπε τονίζοντας πως πολλές από τις μονάδες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας δεν είναι επαρκείς.