ΕΜΠΟΡΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Έντονες ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Χωρίς να καταφέρουν να υλοποιήσουν την χθεσινή, προγραμματισμένη, κινητοποίησή τους απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στα Γιάννενα το μεσημέρι της Τετάρτης, οι έμποροι της πόλης, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω και που προκαλεί αντιδράσεις σε πολλές επαγγελματικές ομάδες. Ωστόσο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ώστε η κυβέρνηση να πάρει πίσω το φορολογικό νομοσχέδιο.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Κιοσέ ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τις αντιδράσεις τους καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο θα είναι ένα ακόμη χτύπημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και ίσως το τελειωτικό…
Καλούμε τα σωματεία των επαγγελματιών όλων των κλάδων, το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων, να συντονιστούμε και να αντιπαλέψουμε συλλογικά το νέο νομοσχέδιο που εκτινάσσει τη φορολογία των επαγγελματιών, αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Μέσω της επιβολής τεκμαρτού εισοδήματος στις 10.920 ευρώ (βασικός μισθός), εκτινάσσεται η ελάχιστη φορολογία στα 1.590 ευρώ τον χρόνο (1.102 φόρος εισοδήματος, 487 τέλος επιτηδεύματος). Η φορολογία αυτή θα προσαυξάνεται με διάφορους αλγόριθμους. Π.χ. για επαγγελματία με 3 τριετίες επαγγελματικής δραστηριότητας, το τεκμαρτό διαμορφώνεται στις 14.196, δηλαδή μίνιμουμ φορολογία 2.300 ευρώ περίπου! Πρόκειται για ένα απροκάλυπτο χαράτσωμα που θα οδηγήσει χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε νέες περιπέτειες, χρέη και «λουκέτα», είπε μεταξύ άλλων η κα Κιοσέ ξεκαθαρίζοντας ότι θα επαναδιοργανωθεί η κινητοποίηση.
Οι κύριες διεκδικήσεις του εμπορικού κόσμου σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι:
-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Φορολογικό.
-Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
-Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
-Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.