ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΧΟΥΝΙΟΥ – Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις αναστήλωσης

Επόμενο στάδιο των εργασιών η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών και στη συνέχεια η αποκατάσταση των κελιών, της ιστορικής Μονής

 

Σημαντικές και σωστικές εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης προχωρούν προς την ολοκλήρωσή τους στην ιστορική Ιερά Μονή Διχουνίου, όπου την Παρασκευή έγινε ο εορτασμός και η απόδοση τιμής στη μνήμη του εθνεγέρτη Διονύσιου του Φιλοσόφου, του Επισκόπου Τρίκκης.

Πλέον, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος επισκέπτεται τη Μονή Διχουνίου, το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, με τις εργασίες που ήδη έχουν εκτελεστεί έχει διασωθεί από τη φθορά και τις εκτεταμένες ζημιές που είχαν προκληθεί και συσσωρευτεί στο φέροντα οργανισμό του επί πολλές δεκαετίες.

Οι εργασίες υλοποιούνται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού η οποία υπογράφηκε το 2018.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο στάδιο των σωστικών εργασιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με το καθολικό του Μοναστηριού να έχει αναστηλωθεί και στερεωθεί εκ νέου, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά προκειμένου και μελλοντικά να μην αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι εργασίες αυτές έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο και στο εσωτερικό της Μονής, με τις τοιχογραφίες να έχουν ήδη δεχθεί τις πρώτες εργασίες συντήρησης και ανάδειξής τους, επιβεβαιώνοντας κατά την αρχαιολογική κοινότητα την ιστορικότητα της Μονής, αλλά και τις επεμβάσεις που σημειώθηκαν τα νεότερα χρόνια, παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό αλλοίωσαν την αρχιτεκτονική της Μονής, παρά το ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι καλές προθέσεις.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου Χρήστος Νούσης μετέφερε την ικανοποίηση και χαρά των συγχωριανών και όχι μόνο καθώς η Μονή Διχουνίου αντανακλά πολύ πιο μακριά από τα στενά όρια της «Ντουσκάρας», εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου για την βοήθειά της ώστε το μοναστήρι να διασωθεί οριστικά.

«Το πρώτο σκέλος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί και πλέον περνάμε στην συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών και στη συνέχεια στην αποκατάσταση των κελιών. Απομένει μόνον ο περιβάλλον χώρος που ελπίζουμε ότι και αυτός θα αποκατασταθεί ώστε να συνάδει με την αρχιτεκτονική του χώρου», ανέφερε ο κ. Νούσης. Ευχήθηκε δε, το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου να λειτουργήσει ξανά ως τέτοιο, κάτι που έχει να γίνει από το 1991, όταν έφυγε από τη ζωή ο Πατήρ Ιάκωβος Τζώρτζης, μία άλλη ιστορική μορφή της περιοχής που έμεινε στο μοναστήρι από το 1934 μέχρι το 1991.

Η εκδήλωση μνήμης

Όπως προαναφέραμε και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για την προσφορά του Διονυσίου Φιλοσόφου με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διχουνίου «Άγιος Δημήτριος» και τη συμπαράσταση του δήμου Ζίτσας.

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον τέως πρύτανη Γεώργιο Καψάλη, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Ο συγγραφέας και ποιητής Γεώργιος Σιμιτζής διάβασε ένα ποίημά του που είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο κα την παρακαταθήκη του.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Διχούνι με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νούση να υποδέχεται τους εκατοντάδες παριστάμενους και την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης που ήταν η Αλίκη – Φρειδερίκη Νάσση, φιλόλογος, πρώην Γυμνασιάρχης και συγγραφέας.

Χαιρετισμό απέστειλε ακόμη στην εκδήλωση η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, ενώ συμμετείχε το χορευτικό τμήμα από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζίτσας.