ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Στο επίκεντρο όλα τα μείζονα ζητήματα της Παιδιατρικής

Με τη συμμετοχή 1.700 συνέδρων και 120 επιστημονικές ομιλίες, ολοκληρώθηκε
στην πόλη μας το 61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

Όλα τα μείζονα και σύγχρονα ζητήματα Παιδιατρικής βρέθηκαν στο επίκεντρο του 61ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Ιωάννινα.
Ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή 1.700 συνέδρων και 120 επιστημονικές ομιλίες, που προσέθεσαν γνώση στην ήδη υπάρχουσα και ανέδειξαν τις νέες διαστάσεις που προσλαμβάνουν και αποκτούν οι νέες παιδιατρικές προσεγγίσεις ακόμη και επί γνωστών και διαχρονικών παθήσεων και νοσημάτων.
Το παράδειγμα άλλωστε της έντασης του στρεπτόκοκκου που μετά την πανδημία και τα μέτρα προστασίας επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μίλησε στο Ioannina TV, όπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τους γονείς, λέγοντας, ότι πρέπει να δείχνουν πρωτίστως εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους και να μην σπεύδουν μόνοι τους να διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς κλινική εξέταση.
«Στρεπτόκοκκο είχαμε, έχουμε και θα έχουμε και στο μέλλον. Είναι αλήθεια, ότι παρατηρούμε μία έξαρση μετά την πανδημία, όπου λόγω των λοκντάουν, της εκτεταμένης χρήσης μάσκας προστασίας είχαμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας. Πλέον όμως η άρση των μέτρων και περιορισμών φαίνεται πως έδωσε την ευκαιρία στον στρεπτόκοκκο να βρει πρόσφορο έδαφος και να αναπτυχθεί γι’ αυτό και έχουμε περισσότερα περιστατικά. Δε χρειάζεται όμως ανησυχία, θεωρούμε, ότι τα σοβαρά περιστατικά είναι μεμονωμένα και πως οι παιδίατροι είναι άριστοι γνώστες του φαινομένου και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αναγνωρίσουν τον στρεπτόκοκκο, ακόμη και στην περίπτωση που ένα στρεπ τεστ είναι αρνητικό, αφού ένα ποσοστό 10% περίπου είναι ψευδώς αρνητικά», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο Ioannina TV.
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Παιδιατρική, όπως οι εμβολιασμοί, τα λοιμώδη και μικροβιακά νοσήματα, θέματα αλλεργιολογίας και δερματολογίας, καθώς επίσης ζητήματα με ψυχολογική και κοινωνική διάσταση όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός.
Η απάντηση στη Λινού
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση του συνόλου της παιδιατρικής κοινότητας στην Ελλάδα από τις πρόσφατες δηλώσεις της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς η οποία υποστήριξε πως η επαγγελματική συμπεριφορά των παιδιάτρων εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των χρημάτων που λαμβάνουν.
«Όλες οι οικογένειες που ευλογηθήκαμε να έχουμε παιδιά, ζήσαμε και μεγαλώσαμε με τον παιδίατρο των παιδιών μας. Όμως δυστυχώς ελάχιστες φορές ήταν υπάλληλος του ΕΣΥ. Τις περισσότερες φορές ήταν ένας ιδιώτης που ήταν τόσο καλός και ζεστός μαζί μας, όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε να του δώσουμε», ανέφερε η κα Λινού που μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, έκανε μία διορθωτική δήλωση, ζητώντας συγγνώμη από όσους έθιξε με την τοποθέτησή της.
«Λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που ελέχθη από την κα Λινού, και δε βρίσκουμε το λόγο να πει κάτι τέτοιο. Δεν είναι καν κλινικός γιατρός, δεν έχει δει άρρωστο ποτέ, δεν έχει κάνει ποτέ ένα εμβόλιο σε παιδί και δεν ξέρει τι γίνεται. Οι παιδίατροι είναι ένας οικογενειακός γιατρός για κάθε οικογένεια και αυτό που παραδέχονται και αναγνωρίζουν όλοι, είναι πως το πρώτιστο μέλημά μας είναι να θεραπεύσουμε το παιδί και όχι να πάρουμε χρήματα από τις επισκέψεις. Λυπάμαι για την κα Λινού και τις δηλώσεις της, δεν το περίμενα με τίποτε, όμως είναι προφανώς ψηφοθηρικοί οι λόγοι για τους οποίους έκανε αυτή τη δήλωση», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.